Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam E87 120d 2005 rok. Auto sprowadziłem niedawno z Francji więc jeszcze nie zdążyłem go dobrze poznać. Po postoju auta 2 dni bez rozruchu akumlator się rozładował. Pomyślałem że pewnie akumlator do wymiany. Wymieniłem na nowy zalecany 80Ah (400zł). Co dziwne po jakimś czasie znowu zaczął się ten sam problem. Po 2-3 dniach postoju auta bez rozruchu auto nie miało prądu żeby nawet otworzyć zamek w drzwiach... Teraz jestem zmuszony na dłuższym postoju rozłączać klemę. Jak kończę pracę o 18 to do 10 rano ma siłę żeby odpalić. Problem zaczyna się po ok 20h. Zauważyłem że przycisk "Start Stop Engine" świeci się cały czas ( nie gaśnie przez całą noc mimo zamknięcia auta). Może go to rozładowuję?

Miał ktoś podobny problem lub jest ktoś w stanie coś podpowiedzieć?

Z góry dziękuję.

Opublikowano

Czesc :)

To samo mialem kiedys w bylej e46. Problemem okazal sie slynny jez - rezystor dmuchawy, ktory u Ciebie tez chyba wystepuje. Zgas auto i posiedz kilka minut w srodku, posluchaj czy dmuchawa sie nie zalacza samoczynnie. Jesli tak, to wlasnie jez rozladowuje Ci baterie.

Nie wiem jak jest z wymiana w e87 ale w e46 troche sie musialem nameczyc. Trzeba bylo wyciagnac schowek i dostac sie troche glebiej w strone climatronica.

Mam nadzieje ze pomoglem :)

Opublikowano
Zrób diagnostykę i sprawdź błędy... Sprawdź czy w okolicach modułów nie ma wody... Zrób test spoczynkowy poboru prądu.. Bmw to nie dacia tu wiele elementów może robić psikusy :) jak można w ciemno wymienić akumulator.... :duh:
Opublikowano
Ja zaczalbym od wyciagniecia bezpiecznika dmuchawy. Jesli po nocy akumulator bedzie dalej naladowany to winowajca bedzie jez ;)
Opublikowano

Dzięki koledzy za odpowiedzi.

Więc tak:

Zgas auto i posiedz kilka minut w srodku, posluchaj czy dmuchawa sie nie zalacza samoczynnie.

Zamknąłem się w aucie siedziałem 10 minut i cisza, nic się nie włączyła (żadne dmuchawy).

Zrób diagnostykę i sprawdź błędy... Sprawdź czy w okolicach modułów nie ma wody... Zrób test spoczynkowy poboru prądu.. Bmw to nie dacia tu wiele elementów może robić psikusy :) jak można w ciemno wymienić akumulator.... :duh:

Byłem u elektronika na testach sprawdzał moduły czy po 30 minutach się wyłączają. Wszystko się wyłączało - jest jak być powinno. NIBY... Po podpięciu pod komputer wyszedł mi dodatkowo błąd wszystkich 4 świec żarowych.

Opublikowano
sprawdz alternator ja mialem np taki sam problem w wozku widlowym i on byl winowajca

Tylko że on ładuje, po ciężkim odpaleniu i jeździe odpala bezproblemowo.