Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Bmw e90 325xi / 2006.

Wracając z wakacyjnej podróży 15 h jazdy z przerwami / śr. temp otoczenia 34 C / średnia prędkość 120 km/h / doszło do przegrzania płynu chłodzącego silnik..Postój 3 h / dolana woda demineralizowana / dokończenie podróży bez wystąpienia awarii.

W tym tygodniu oddałem auto do kontrolnego sprawdzenia. Okazało się że pomocnicza pompa cieczy chłodzącej jest uszkodzona i potrafi się " zatrzeć"

Lekarstwo -> wymiana -> koszt z robocizną 1660 zł ( warszawa )

1. Czy cena jest realna ?

2. Czy przedmiotową pompę można regenerować ?

3. Czy ktoś z was miał tego typu sytuację ?

Proszę o opinię i poradę.

Pozdrawiam Piotr.

Opublikowano

Pomocnicza pompa wody to tak naprawde jedyna pompa wody w tym aucie, leży obok termostatu. sprawa wygląda nie ciekawie o ile pompe możesz wymienić za 1660 to koszt pompy z ASO + robocizna + wymiana płynu to mogło dojśc do przegrzania głowicy jak w moim przypadku. Pompa pokazuje błędy jak sprawdziłeś jakie to napisz jakie wyrzuca bo jest kilka. Pompa sama w sobie to porste urządzenie ma Wirnik plastikowy,który mógł sie rozlecieć albo przepaliła się elektronika.

Ktoś pisał kiedyś,że da się regenerować szczotki w tej pompie ale niewiem czy chodzi o tą samą pompe.

koszt gdy głowice jest przegrzana:

- Planowanie z 500-700 zł tu ci tez docieraja zawory jets to w cenie

-uszczelki z 500 zł

- robocnizna 700 zł

-wymiana płynów i filtrów 500 zł~ konieczne bo opiłki mogly sie dostać.

Teraz tak, możesz wymienić samą pompe i wszystko może być w porzadku. Może też byc źle tzn przegrzana głowica gdzie będziesz miał przeciek oleju do chłodniczego albo na odwrót albo bedziesz gubił sam płyn chłodniczy który będzie sie spalał w clindrze.Ja bym wymienił najpierw pompe i zobaczył co dalej. Ja mam silnik benzynowy możliwe,że w dieslu ta pompa to całkowicie inny elemnt ale to juz mnie ktoś poprawi :)