Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z czujnikami parkowania z tyłu, mianowicie gdy kupiłem swoje e61, jeden czujnik nie działał (nie tykał po włączeniu wstecznego), wyświetlał się błąd PDC i cały system parkowania nie działał. Zakupiłem nowy, oryginalny czujnik. Po zamontowaniu, błąd przestał się wyświetlać na kokpicie, ale dwa lub czasami trzy czujniki z tyłu widziały przeszkodę (za autem nic nie było, nie mam haka itp.) i ciągle piszczało. Zastanawiając się co może być nie tak, poszedłem spać. Kiedy rano wstałem i wsiadłem do samochodu, nagle wszystkie czujniki działały poprawnie, ale po przejechaniu kilku kilometrów znowu przestały działać poprawnie :mad2:

Teraz system raz działa a raz nie i tak w kółko :shock:

Może ktoś z Was ma pomysł co może być nie tak?

Dziękuję i pozdrawiam, Krzysiek :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czujniki mogą być zawilgocone albo ktoś je pomalował powtórnie przy okazji lakierowania zderzaka. Posprawdzaj też czy wtyczki czujników nie są zawilgocone albo mają słabe styki. Skoro cały system nie działał wcześniej to być może uszkodzony czujnik był metodą na zamaskowanie niesprawności układu. Najprościej wymienić nawet na próbę te trzy pozostałe i obserwować czy dalej jest problem.
Opublikowano
Zanim zaczniesz cokolwiek wymieniać to proponuję abyś sprawdzić dokładnie styk do czujników ale i tez do modułu PDS może to jakieś niewielkie zaśniedzenie.
Opublikowano

Styki w module PDC, sprawdzone- wygląda tam jakby auto dopiero wyjechało z salonu, sucho i czysto.

Zdjąłem zderzak, zerwałem starą izolacje z kabli do czujników, sprawdziłem kabelki, też jak nowe, nie zauważyłem żadnego przerwania itp. tak samo ze stykiem głównym do czujników, sucho i czysto.

Nie mam pojęcia co może być przyczyną i jak to sprawdzić, a w ciemno nie chce kupować trzech czujników, bo to niemałe pieniądze, a może nic to nie dać. :mad2:

Ma ktoś jeszcze może jakiś pomysł co może być przyczyną i jak to sprawdzić.

I dziękuję za odpowiedzi Panowie :)

Opublikowano

Mam ten sam problem. Po zamianie miejscami czujników dobrego w miejsce niby uszkodzonego dalej jest to samo. PDC widzi przeszkodę której nie ma.

Sprawdziłem też całą wiązkę i jest ok . Nie mam pojęcia jak mam się zabrać za to...