Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaświeciła mi się pomarańczowa kontrolka pompy(silnika) po zgaszeniu i ponownym odpaleniu auta wygasła.Po jakichś 200 km wruciła z powrotem,pojechałem do mechanika podłączył pod komputer wyszły błędy

29f3 czujnik niskiego ciśnienia paliwa

30ea denox catylic conventer

2ef7 map thermostat

2af4 no sensor electric

2af2no sensor lambda linear

2af6n0 sensor lambda binary

po wyczyszczeniu błędów od razu powracał tylko 29f3 czujnik niskiego ciśnienia a reszte błędów wywalało po jakimś czasie jeżdzenia.Postanowiliśmy przepalić kata z podłączonym kompem,po jakichś 20km jazdy komp pokazał że kat został pomyślnie przepalony i błedy sond lambda i noxa już nie wyskakiwały tylko ten nieszczęsny czujnik paliwa nie zniknoł.Od tamtego czasu autko super jeżdziło nawet ten nieszczęsny trujkąt z wykszyknikiem zniknoł,lecz dzisiejszego dnia kontrolka pompy znowu się pojawiła podłączyłem pod kompa i te same błędy.Co myślicie katalizator do wymiany i czujnik niskiego ciśnienia paliwa,to by była najgorsza wersja,czy może sam czujnik wystarczy wymienić to by było super bo już go zamówiłem.Czy jest tak że błędy sąd lambda i nox wyskakują jak auto przepala automatycznie katalizator a powodem pojawiania się kontrolki pompy jest ten czujnik niskiego ciśnienia paliwa?

Opublikowano

Najprawdopodobniej umiera Ci sonda NOX, dość częsty przypadek jeśli chodzi o N43. U mnie padła w okolicy 160k km.

Co bym zrobił na Twoim miejscu, to wymusił spalanie jednorodne z kompa (niestety cały czas trzeba mieć podłączonego kompa, mogę Ci napisać gdzie to włączyć w INPIe) albo po prostu odłączył przepływomierz - co też wymusi spalanie jednorodne.

INFO: Odłączenie przepływki wywala "miękki" błąd, ale też powoduje, że EGR jest zamknięty (tak samo jak w dieslu). Z wyłączonym EGRem jest zbyt wiele tlenków azotu w spalinach, dlatego silnik pracuje w trybie spalania jednorodnego, co oznacza, że sonda NOX nie jest w ogóle wtedy wykorzystywana.

Używkę sondy NOX kupisz za 150zł na allegro, warto zaryzykować biorąc pod uwagę koszt nowej tudzież katalizatora ;)

A co do kata - ja u siebie przepalałem kilka razy, bez odpalania procedury na kompie (czego dalej nie umiem, nie zagłębiałem się w Rheingolda;p).

3-bieg, but, hamowanie silnikiem, i tak w kółko - po kilku razach zapach spalin neutralny, a na początku taki zbuk, że można było paść już przy otwieraniu drzwi.

Także łatwo sprawdzić, czy jest przytkany siarką czy czysty.

BTW, masz termostat do wymiany, kupuj BEHR jak będziesz wymieniał - taki fabryka montuje.

Opublikowano

może najpierw niech kolega wymieni termostat

skoro nie ma prawidłowej temperatury to katalizator nie może być wypalony

potem wymień noxa

osobiście nie polecam używanych... kupisz trzy razy zanim trafisz działający lub będziesz miał szczęście i od razu ci się uda

Opublikowano

Ja z błędem termostatu jeździłem przez parę miesięcy, i szczerze powiedziawszy to nie widzę różnicy ani w temperaturze silnika ani w spalaniu.

Aczkolwiek to może mieć związek z przesłonami za grilem - które swoją drogą widziałem tylko kilka razy jak były u mnie otwarte.

Opublikowano
Dziękuję za odpowiedź ale jeszcze mnie trapi pytanie co oznacza ten błąd czujnika niskiego ciśnienia paliwa, czy może mieć on związek z reszta czy po prostu czujnik do wymiany?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W mojej e91 320i tez wyświetlało problem z NOXem, przy 80 000 km, wymieniłem czujnik na nowy i po problemie, obecnie mam 96 000km przebiegu. Ponoć przy tym przebiegu i tym silniku to spotykane dość często. Oprócz błędu nox'a pokazywało mi zasiarczenie kata, obydwa błędy zniknęły po wymianie czujnika. Niestety są tylko w oryginale :(
  • 4 miesiące temu...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Podepnę się pod temat.

Co jakiś czas podpinam się kompem do auta i wywala mi w INPA taki komunikat jak poniżej. Dodam, że kupiłem go z przebiegiem 131000 km więc przebieg, który pojawia się przy wystąpieniu błędu (114480 km) był wcześniej. Po skasowaniu błąd znika. Po podpięciu się następnego dnia błędu nadal nie ma, ale kilka dni później pojawia się znowu z tym samym przebiegiem co wcześniej. Czy katalizator szwankuje czy ten błąd zapisany jest głębiej i moje kasowanie nic nie daje?

http://zapodaj.net/85266e1b53345.png.html