Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy ktoś może polecić dobrego mechanika BMW w Kołobrzegu lub okolicy? Taki, który by np. umiał wymienić statycznie olej w automacie, płyn hamulcowy, czy znałby się na kolektorze dolotowym (słynne blaszki) itp.

Opublikowano

Oleje i płyny zrobią Ci na każdym warsztacie, np Jacex na Bałtyckiej w Kołobrzegu, a blaszki - klapki na kolektorze dolotowym to chcesz wyrzucić czy tylko skontrolować ? Robota sama w sobie przyjemna i w e9x nie za bardzo skomplikowana, w e46 miałem trochę bardziej pod górkę ale to może dlatego że robiłem to pierwszy raz :)

Ogólnie jeśli posiadasz minimum wiedzy i zdolności posługiwania się narzędziami to dasz radę sam, dla pewności rób zdjęcia przed odkręceniem/odłączeniem czegokolwiek :cool2:

Opublikowano

Znam Jacex. Ogólnie jest OK. Ale wymianę oleju w automacie to raczej chciałbym powierzyć komuś kto się w tym specjalizuje. Zbyt duże koszty jak coś będzie nie halo.

Owszem z kolektoerm mogę się pobawić, ale pracuję na łajbie i pół roku nie ma mnie w domu. Więc szkoda mi czasu na takie zabawy. Te parę złotych dam zarobić.

Ponad to jeśli blaszki są OK to trzeba by i tak przeczyścić kolektor i może jakieś uszczelki (gumki) zmienić. Jeszcze czyszczenie EGR. Wycięcie DPF. Zmiana wszystkich pasków i rolek. Wymiana łańcuszków. No i chipowaniena 280 KM. Kupiem w czerwcu i pocieszyłem się beztrosko sześć tygodni latem. Teraz trzeba auto podszykować, żeby dalej posmigać.

W Koszałkowie są magicy od BMW ale w Kołobrzegu nie słyszałem.

Opublikowano

Jesli chodzi o automatyczne skrzynie to kiedys slyszalem ze na uzdrowiskach na Kasprowicza (mniej wiecej naprzeciwko Minigolfa u Mariana albo raczej Diva Spa) dobrze robia, ale nie wiem czy zajmuja sie tez wymiana oleju.

Ja tez plywam, a robota z klapkami az tak duzo czasu nie zajmuje ;) wlasnie niedawno kupilem e90 i zwalalem kolektor zeby go wyczyscic i sprawdzic klapki. Auto z 2010 roku i nie bylo az tak zle, zdjecia u mnie w podpisie ;)

Pozdro i stopy wody pod kilem :cool2:

Opublikowano

Moja BMW frau z 2007.

U mnie M57T2 więc klapki są trawlsze bo trzpienie są grubsze niż w M47. kolektor na 6 garkach inaczej się zdejmuje. Część wchodzi pod panel filtra powietrza:(

Dzięki jak wrócę to sprawdzę tam. Dostałem też namiar telefoniczny od kogoś. Też zadzwonię. A gdzie polecasz wymianę łańcuszków rozrządu? Chcę raz wszystko wymienić i mieć spokój na dłuższy czas. Mam napykane 214 tys i nie będę się ciągle wsłuchiwal czy czasem łacuszka nie słuchać. Coś przegapię i koło zębate wału do wymiany. A to już nie caca. Tak samo te rolki i paski. Też wolę zmienić.

Opublikowano
kolektor na 6 garkach inaczej się zdejmuje. Część wchodzi pod panel filtra powietrza:(

W M47T kolektor tez jest schowany pod filtrem kabiny i uwierz ze dziecinnie prosto sie to demontuje ;)

Z takich wiekszych napraw to w Kg nikogo raczej nie moge polecic, ale w Klinie na Jaśminowej 20 chlopaki dobrze robia.

Sam jeszcze nie oddawalem do nich auta, ale nie raz slyszalem jak ich chwala no i ciezko z terminami. Kupilem bete z niedzialajacym kierunkiem przy przedniej lampie i ktos mi polecil zeby tam pojechac, niestety termin na za 1,5 miecha wiec musialem kupic nowy ori kierunek i wymienic sam.