Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Jako że zamierzam wymienić rozrząd w moim aucie 320d 2012 E91 automat, chciałbym zapytać specjalistów, którzy sami to robili ile im czasu to zajęło i jakie narzędzie potrzebuję? Na pewno blokadę rozrządu. Czy jesteście w stanie mi powiedzieć z czym będzie najwięcej problemów? Mam kolegę, który jest mechanikiem i mi to ogarnie, ale chciałbym już wiedzieć jakie narzędzie nietypowe będą potrzebne? Dzięki.

Edytowane przez xelion
Opublikowano

Jaki masz przebieg, czemu chcesz wymienić rozrząd.

Do wymiany rozrządu trzeba silnik wyjąć lub skrzynię, w twoim przypadku chyba lepiej silnik.

Czy sprawdzałeś czy nie masz czasem akcji serwisowej na rozrząd w ASO ?

Opublikowano

Wymieniam, ponieważ:

- auto przy odpalaniu, gdy zminy po nocy, chwilkę szura łańcuchem, słyszę to.

- pojawiają się wibracje podczas przyspieszania w okolicach 1500-2000 rpm. - akurat tutaj nie jestem pewny czy to nie czasem wina koła pasowego (auto ma 210 000 km)

- samochód odpala dobrze, ale jakby o pół obrotu za długo, prawdopodobnie czujnik położenia wału wykrywa przesunięcie

- błędów w silniku nie ma

Moje auto nie jest objęte akcją serwisową, dzwoniłem do ASO i usłyszałem: "ma pan już ten poprawiony silnik, nie ma akcji" ;). Oczywiście porpawiony, ale znalazłem tematy w F20 i F10 gdzie też pękały łańcuchy.

Podejrzewam rozciągnięcie łańcucha w moim aucie. Zamierzam wymienić łańcuchy i mieć spokój niż się stresować, że gdzieś auto mi się zatrzyma.

Opublikowano
Masz napinacz do wymiany a nie rozrząd, no ale jak masz dodatkową kasę to warto wymienić całość.
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

xelion,

Wymieniłeś ten rozrząd?

Ew. czy wyeliminowałeś szuranie łańcucha przez chwilę na zimnym? Ja mam u siebie to samo w n47t - wymieniłem napinacz i się trochę poprawiło - szuranie na zimnym się skróciło, ale nie zniknęło. Po ok. pół roku od wymiany napinacza - wszystko wróciło do stanu sprzed...

Pozdr.,