Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Serdecznie.

Jechałem w trasie i w pewnym momencie pełno dymu za mną ni to siwy bardziej biały :)

gdy stanąłem auto falowało na obrotach.

na drugi dzień zauważyłem że nie ma wody w chłodnicy auto się nie gotowało . podczas jazdy. na bagnecie nie ma śladu wody i na korku od oleju co mogło się stać? dodam że jak jechałem przez kratki wlatywał dymek biały jakby od spalin czy coś.

Edytowane przez pie3kpeter
Opublikowano
Kopci przy odpaleniu :) jak odpali idzie biała siwa chmura z tłumiku :) mechanik z ADAC mówi że to turbo ale coś mi się wierzyć nie chce bo tak nagle nie mogło by się zepsuć w trasie ;) no i brak wody w chłdnicy nie wiem co myśleć
Opublikowano

Kopci na biało ? to by wskazywało na parę wodną i do tego ubytki płynu w układzie chłodzenia. Zakładam że już jest sprawdzone że nie masz wycieków na zewnątrz .

Jak by to wziąć pod uwagę to najczęściej są dwa przypadki , uszczelka pod głowicą , oraz chłodniczka spalin , można by jeszcze pomyśleć o przeciekach na bloku.

Aby wyeliminować podejrzenia chłodniczki spalin to byś musiał zablokować przelot spalin do EGR przez wstawienie blaszki . Jak przestanie kopcić na biało to już wiesz co należy zrobić , a jak nie to dalej szukać.

Ps. Dodam że od turbiny to kopci na niebiesko

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Rafi masz rację , ale to na wypadek jak by EGR się zablokował w pozycji otwartej

..........................................................................................

Opublikowano

Wiem że jak stanełem na dorodze to była plamka mała powąchałem posmakowałem i wydaje mi sie i jestem raczej pewien że plyn chlodniczy to wyciek skądś ..wiec co z tą chłodnicą?

więc jak to nie uszczelka bo wody nie widać na bagnecie ani na korku to egr ? czy może odma ?

Opublikowano

Wiesz co ? poszukaj zaufanego mechanika , bo te rady co tu usłyszysz to zazwyczaj są skierowane do tych co się już trochę znają na silnikach samochodowych, albo są rozwojowi w tym temacie.

Pisałeś

na drugi dzień zauważyłem że nie ma wody w chłodnicy auto się nie gotowało
dodam że jak jechałem przez kratki wlatywał dymek biały

To by wskazywało że masz gdzieś wyciek płynu i się leje czy kapie na coś gorącego , albo się gotował a Ty nie zauważyłeś.

Puki co to uzupełnij płyn i pilnuj jego poziomu ,dobrze odpowietrz , monitoruj temperaturę , oraz powierz to auto komuś co to ogarnie bo sam to go zajedziesz.

Opublikowano

masz racje nie znam sie na autach i nie lubie przy nich grzebac ;) lubie je prowadzic ;)

a co myslicie o tym dymie z rury wydechowej to przez ta chlodnice >

Opublikowano
co myslicie o tym dymie z rury wydechowej to przez ta chlodnice >

Nie wiem kto pisał o chłodnicy ale ja wspominałem że dobrze by było sprawdzić chłodniczkę czyli chłodniczkę spalin co jest na lini EGR , jak ona sie uszkodzi to płyn się przedostaje do układu recyrkulacji spalin które idą do dolotu czyli na cylindry i w tłumik.

Czy już sprawdziłeś proste sprawy jak wycieki ?

Podłożyć kartony pod auto i się okaże co jest grane.

Zrobić to na zimnym jak i na rozgrzanym , można delikatnie przegazować.

ps

W razie potrzeby dolewaj płynu a nie wody.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
coś się urwało w silniku ;) nie pamietam co to bylo ;) przdziurawilo tłok ;) i zrobilo balagan dostal samo zaplonu :)

Klapka z kolektora dolotowego, bo cóż by innego?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W m47 nie było klapek.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja zrozumiałem, że silnik się rozbiegał.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.