Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak sprawdzić napięcie bezpośrednio na alternatorze??

I drugie pytanie to gdzie szukać łączenia masy silnika z karoserią?? Mój alternator mierząc na akumulatorze pokazuje 13,8v bez obciążenia a przy obciążeniu około 13,6 i szukam gdzieś przyczyny. dodam że na alternatorze pisze 14v i jest firmy valeo.

Pozdrawiam

Opublikowano

musisz przyłożyć miernik bezpośrednio do zacisku alternatora

ale jak masz takie spadki to raczej alternator do regeneracji a za regeneracje valeo wołają i to dużo

ja mam masę przy akumulatorze w e46 pewnie jest tak samo

Opublikowano

Zobacz tego linka

https://autostart1.wordpress.com/2012/01/27/uszkodzony-alternator-czy-akumulator-samodzielna-diagnoza/

Odnośnie massy to mierząc pomiędzy słupkiem ( + ) a rożnymi punktami karoserii w tym słupkiem ( - ) powinno być takie samo napięcie.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
no własnie chyba taniej niz za boscha. ori regulator boscha kosztuje 1500zł a valeo 500 zł takze jest roznica a zregenerowałbym sam ale na zamiennikach za grosze. padnie to znowu zrobie. sprawdziłem bezposrednio na alternatorze i pokazuje tak samo 13,8 v ale na alternatoprze pisze 14v i nie wiem czy to jego max czy jak
Opublikowano

mało prawdopodobne żeby padł ci regulator napięcia

u mnie pomogła wymiana szczotek pierścieni łożysk i wirnika(uszkodził się niestety przy demontażu)

Opublikowano

a co się dzieje jak zwiększasz obroty?? ładowanie rośnie?? do jakiej wartości??

nie wiem jak w e46, ale w e36 przy silnikach m43 oryginalne alternatory valeo miały napięcie 14V, w rzeczywistości dając maksymalnie 14,1V

Opublikowano
no własnie czytałem w "sam naprawiam" ze napięcie jak ma 13,5-14,5 to jest ok i pisali zeby sprawdzic napiecie przy 3000 obrotów. nie sprawdzałem jeszcze