Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przymierzam się do wymiany świec w moim BMW

Pytanie brzmi na zimnym silniku czy rozgrzanym jakies sugestie ogulnie jeżeli można

Ponieważ co mechanik doradza inaczej

Z gory dziekuje za info

Opublikowano

tylko i wylacznie na cieplym mocno rozgrzanym silniku

zanim zdejmiesz kolektor itp to minie troche czasu, silnik lekko ostygnie, w tym czasie popsikaj na gniazda srodkiem penetrujacych (nie jest to konieczne ale mile widziane), dwa razy przeżegnaj i dobrym (nie ruszajacym sie na boki) kluczem odkręcaj, jesli jakas swieca stawia duzy opor albo bardzo ciezko sie odkreca to pol cm odkrecasz i dokrecasz i tak powoli wyjdzie

mchanik nie zrobi nic lepiej jak Ty sam, wiec lepiej kupic dobry klucz, krate piwa i spokojnie samodzielnie wymienić :cool2:

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
Podpinam się, bo też na dniach wymieniam. Jako katalogowe do mojego 320d polifta podane są świece od BERU z oaznaczeniem GE 102. Kupować te, czy z jakiegoś powodu polecacie coś innego? Rozumiem, że to części, które wymienia się od razu w zestawie, czyli w moim przypadku wszystkie cztery?
Opublikowano

beru beda najlepsze

wymieniac najlepiej wszystkie 4ry

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja kilka dni przed wymianą (w innym kopciuchu) zalałem gniazda naftą, tylko jedna stawiała opór (ta spalona). Robiłem tak jak puzonn radzi, czyli trochę odkręcałem, zalewałem naftą i płynem hamulcowym na przemian i trochę dokręcałem, po jakichś dziesięciu powtórzeniach wyszła cała, podejrzewam, że mechanikowi nie chciało by się tak bawić i byłby telefon, że niestety urwała się :duh:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Ja kupiłem Boscha ( sentyment do marki) wymiana bezproblemowa , wyszły bez problemu , ale oczywiście nie były to oryginały ;) więc nie były specjalnie zapieczone , była to moja pierwsza wymiana świec żarowych i poszło naprawdę nadzwyczaj łatwo .
Opublikowano
Puzonn dzieki za info zastosuje sie do tego co napisałes,obawiam sie troche bo swieczki sa napewno od 1998 roku nieruszane a spalone sie okazało ze są wszystkie na raz ,i poprostu po 17 latach różnie moze byc z ich odkreceniem.
Opublikowano

bywa i tak ze trzeba 17letnie kręcic ...

zmienialem wielokrotnie w silnikach diesla 10-15 letnich fabryczne swieczki i stosujac zasade mocnego rozgrzania silnika przed wymiana, uzywania srodków penetrujacych i cierpliwosci każda puściła :wink:

mysle ze nie bedzie zle tylko bez nerwów z dobrymi kluczami (nie ruszającymi sie na boki )