Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich fanów BMW,

Mam taki problem z którym nie mogę się uporać, niedawno kupiłem BMW 330 XD '07 kombi . Wywala błąd "cornering lights failrue" i miga kontrolka zielona przy włączniku świateł , po sprawdzeniu na kompie wyszło ,że chodzi o prawy xenon w którym nie działa moduł skrętu. Kiedy go zdemontowałem okazało się ,że miał w środku charakterystyczne zawilgocone styki . Przy okazji wyszło ,że była nieszczelność pobliskiej rurki doprowadzającej płyn do spryskiwacza reflektora i wydostawał się on m.in. na moduł lampy. Próbowałem przeczyścić styki specjalnym sprayem ale nic to nie dało. Zakupiłem więc używany moduł o takim samym nr seryjnym . Kiedy go podłączyłem xenon zaczął się poruszać góra dół, lewo prawo ale w.w. błąd pomimo skasowania go dalej wracał. Automatyczne poziomowanie świateł też zaczęło działać w obu światłach . Zwróciłem uwagę,że soczewka prawego xenona ustawia się samoczynnie maksymalnie w lewo co przecież nie jest prawidłowe. Kiedy zamieniłem stronami moduły w lampach to obie przestały reagować na skręt kierownicą i poziomowanie . Przełożyłem z powrotem i lewa jest ok a prawa dalej to samo co wcześniej opisałem . Pojechałem do gościa co niby ma odpowiedni sprzęt i ponoć potrafi kodować xenon skrętny po zmianie modułu. Kombinował z pół godziny i stwierdził ,że coś jest nie tak dalej z modułem prawej lampy bo nie ma z nią komunikacji i nie potrafi jej ustawić prawidłowo. Przy okazji tych zabiegów nie wiem jak ale skasował w taki sposób ten błąd "cornering lights failure " który pomimo ,że nie jest ok przestał się pojawiać a kontrolka przestała migać. U innego kolejnego magika od BMW który ogólnie ma sporą wiedzę i powiedział ,że używa programu diagnostycznego takiego jak w ASO wyszło ,że w prawej lampie widnieje jakiś błąd braku łączności modułu którego nie idzie skasować. Wysłał mnie do specjalisty od generalnie ogarniania xenonów. Gość podłączył swój moduł skrętu używany za który gwarantuje ,że jest w 100 % sprawny ale ogólnie zero reakcji lampy. Generalnie z jakiegoś powodu po tych wszystkich zabiegach komputerowo - diagnostycznych sytuacja jest taka ,że przestało działać poziomowanie lamp po ich włączaniu a prawy xenon jak był źle ustawiony tak dalej jest. Używany moduł zamierzam oddać a auto zostawić specowi od xenonów na dłużej mając nadzieję ,że ogarnie ten problem we własnym zakresie od początku do końca bo idzie oszaleć normalnie.

Czy ktoś z użytkowników forum zmagał się z podobnym tematem i jest w stanie coś konkretnego podpowiedzieć ?

Dlaczego w ogóle przestało działać automatyczne poziomowanie świateł ?

Czy faktycznie po wymianie modułu skrętu na inny używany trzeba zawsze robić komputerową adaptację światła ?

A może problem jest w samej lampie , jakieś uszkodzenie a moduł jest ok ?

Za wszelkie porady z góry serdecznie dziękuje

Opublikowano

czy styki też wyczyściłeś gdzie przychodzi moduł do lampy?

moduł skrętu nie ma komunikacji z sterownikiem skrętu w reflektorze , sterownik albo jest uszkodzony lub instalacja gdzie moduł sterowania jest przykręcony jest zaśniedziała i nie łączy się z sterownikiem ,

Najlepiej mieć inny reflektor na podmianę , zaadoptować i sprawdzić ,

Reflektory Samochodowe-SpawaniePlastików
Opublikowano
czy styki też wyczyściłeś gdzie przychodzi moduł do lampy?

moduł skrętu nie ma komunikacji z sterownikiem skrętu w reflektorze , sterownik albo jest uszkodzony lub instalacja gdzie moduł sterowania jest przykręcony jest zaśniedziała i nie łączy się z sterownikiem ,

Najlepiej mieć inny reflektor na podmianę , zaadoptować i sprawdzić ,

Tak starałem się przepłukać gniazdo modułu sprayem do czyszczenia zaśniedziałych połączeń elektrycznych co i tak w sumie pewnie nie daje gwarancji 100 % ,że któryś z pinów nie ma kontaktu.

Faktycznie podmiana całej lampy mogła by wiele powiedzieć choć mam nadzieje ,że reflektor jest ok bo to spore koszta jak wiadomo.

Dalej nie rozumiem z jakiego powodu przestały się obie lampy pozycjonować góra - dół bo to akurat działało ? Może przez to wielokrotne diagnostyczne grzebanie w elektronice ?

Opublikowano
odłącz akumulator ma 10 min , podłączenie do komputera i sprawdzić , bez tego ani rusz , musisz szukać magika u siebie w mieście , ja tak na odległość nie pomoge z takim problemem .

Ok dzięki za sugestie , widzę ,że jesteś z wlkp a tak się składa ,że ja z Poznania więc może w razie co mógłbym do Ciebie gdzies podjechać ?

Opublikowano
nie ma problemu , do mnie masz jakieś 25km Zapraszam Reflektory Samochodowe-Spawanie Plastiku Cerekwica ul Szamotulska 20 62-090 Rokietnica , jeżeli chcesz możesz podjechać też do magika z Przeźmierowa na ul składowej nr tel 607-889-281 powołaj się na mnie i tam zdiagnozuje co jest przyczyną, pozdrawiam
Opublikowano
nie ma problemu , do mnie masz jakieś 25km Zapraszam Reflektory Samochodowe-Spawanie Plastiku Cerekwica ul Szamotulska 20 62-090 Rokietnica , jeżeli chcesz możesz podjechać też do magika z Przeźmierowa na ul składowej nr tel 607-889-281 powołaj się na mnie i tam zdiagnozuje co jest przyczyną, pozdrawiam

Ok dzieki za namiary , ponieważ już zdążyłem się umówić z jednym gościem od napraw reflektorów z Lubonia (mam nadzieje ,że to dobry fachowiec) więc jak on tego nie ogarnie to się zgłoszę

Pozdrawiam

Opublikowano
Nie bede się wypowiadał na temat tego gościa z Lubonia , :arrow: :shock:

chyba rozumiem sugestię hmm... mnie zaniepokoiło to ,że niby specjalizuje się w reflektorach xenonowych a do diagnostyki w takim przypadku jak mój musi ściągać kogoś specjalnie z komputerem

bo sam nie ma do tego sprzętu ...

pozwoliłem sobie zadzwonić pod ten nr tel do Przeźmierowa który mi podałeś i dodzwoniłem się do... serwisu który zajmuje się kluczykami , immobilizerami etc ale dali mi nr tel 602 331 950 na Kościelną tez w Przeźmierowie

mówiąc ,że tam się znaja na tym. Zadzwoniłem i faktycznie z rozmowy czuć ,że mają pojęcie więc może lepiej najpierw tam się jednak udam bo mam o wiele bliżej niż do Ciebie.

Opublikowano

pozwoliłem sobie zadzwonić pod ten nr tel do Przeźmierowa który mi podałeś i dodzwoniłem się do... serwisu który zajmuje się kluczykami , immobilizerami etc ale dali mi nr tel 602 331 950 na Kościelną tez w Przeźmierowie

mówiąc ,że tam się znaja na tym. Zadzwoniłem i faktycznie z rozmowy czuć ,że mają pojęcie więc może lepiej najpierw tam się jednak udam bo mam o wiele bliżej niż do Ciebie.

dałem ci tam na składową bo oni maja więcej znajomości i o wiele większe doświadczenie w tego typu problemach , dali ci nr tel do innych też bardzo dobrych ludzi na ul kościelnej , znam ich bardzo dobrze , aczkolwiek nie myslałem ze też cie tam przekieruje ten ze składowej , najwyraźniej (mi sie tak zdaje) ma tyle pracy ze dlatego oddał ta prace kolegom , Nawet jesli bys chciał przyjechać do mnie termin dopiero mam wolny na 21 września , jedź na Kościelną i zdaj relacje , pozdrawiam

Opublikowano

dałem ci tam na składową bo oni maja więcej znajomości i o wiele większe doświadczenie w tego typu problemach , dali ci nr tel do innych też bardzo dobrych ludzi na ul kościelnej , znam ich bardzo dobrze , aczkolwiek nie myslałem ze też cie tam przekieruje ten ze składowej , najwyraźniej (mi sie tak zdaje) ma tyle pracy ze dlatego oddał ta prace kolegom , Nawet jesli bys chciał przyjechać do mnie termin dopiero mam wolny na 21 września , jedź na Kościelną i zdaj relacje , pozdrawiam

Podjadę do nich jutro , mam nadzieje ,że pomogą i na pewno napiszę co i jak . Swoją drogą tak się jeszcze zastanawiam , a może ten cały problem leży po stronie sterownika światła xenonowego a nie modułu skrętu ? Ten element chyba tez występuje osobno i w razie można go wymienić bez konieczności zmiany całego reflektora.

Opublikowano
Swoją drogą tak się jeszcze zastanawiam , a może ten cały problem leży po stronie sterownika światła xenonowego a nie modułu skrętu ? Ten element chyba tez występuje osobno i w razie można go wymienić bez konieczności zmiany całego reflektora.

Nie ma co gdybać , podłączą kompa,zdiagnozują , nie martw się na przód , odłączyłeś aku na 10min tak jak mówiłem ? co się dzieje ? zdaj relacje ,

Opublikowano
Swoją drogą tak się jeszcze zastanawiam , a może ten cały problem leży po stronie sterownika światła xenonowego a nie modułu skrętu ? Ten element chyba tez występuje osobno i w razie można go wymienić bez konieczności zmiany całego reflektora.

Nie ma co gdybać , podłączą kompa,zdiagnozują , nie martw się na przód , odłączyłeś aku na 10min tak jak mówiłem ? co się dzieje ? zdaj relacje ,

A to tak , już wczoraj to zrobiłem nawet na kilka godz odłączyłem akumulator i generalnie żadnej zmiany nie zauważyłem :( , czekałem do wieczora żeby było lepiej widać promień światła i przy skrętach kierownicą na postoju wydaje mi się ,że lewy xenon jakby delikatnie zmienia położenie ale prawy nic no i dalej nie ma poziomowania przy włączaniu świateł drogowych. Co ciekawe przestał się wyświetlać błąd skrętu i nie miga kontrolka zielona na przełączniku. Czarna magia....

Opublikowano
To zrób jeszcze tak , na wyłączonym , odłącz wtyczki zasilania reflektorów , odpal silnik , wyskoczy błąd na desce podjedź gdzieś pod ścianę , zgaś , podłącz reflektory ponownie ,odpal, i nie skręcając kołami zobacz czy na ścianie zobaczysz auto poziomowanie sie xenonów , z doświadczenia 60% pewnie nie zadziała, ale lepiej sprawdzić i to za nim pojedzie sie do szpeca ,
Opublikowano
To zrób jeszcze tak , na wyłączonym , odłącz wtyczki zasilania reflektorów , odpal silnik , wyskoczy błąd na desce podjedź gdzieś pod ścianę , zgaś , podłącz reflektory ponownie ,odpal, i nie skręcając kołami zobacz czy na ścianie zobaczysz auto poziomowanie sie xenonów , z doświadczenia 60% pewnie nie zadziała, ale lepiej sprawdzić i to za nim pojedzie sie do szpeca ,

Ok spróbuje tak dziś zrobić a możesz mi jeszcze powiedzieć co ta operacja odłączania zasilania ma pokazać , jakieś wnioski z tego mozna wyciagnąć ?

Opublikowano

Odpiolem wtyczki od reflektorów tak jak sugerowałeś i zaraz potem podłączyłem. Ten zabieg

nie spowodował nic poza wyświetleniem nowych błędów. Xenony dalej sie nie ustawiają automatycznie.

Opublikowano

A więc dzis odwiedziłem polecany przez kolegę z forum serwis w Przezmierowie przy Kościelnej.

Powiem krótko , po 15 min diagnostyki komputerowej wyjechałem z tamtąd autem z elegancko ustawionymi i sprawnymi xenonami. Nie trzeba było juz nic wymieniać!

Wszystko sprawne i ZERO błędów ! :) Po prostu miałem do czynienia w końcu z prawdziwym fachowcem a Nie ludźmi którzy wiedza , ze gdzieś biją dzwony tylko nie wiedzą w którym kościele. Najgorsze w tym wszystkim jest to , ze jeśli nie trafisz na czas do kompetentnej osoby może być tak , ze inni albo Ci cos mogą popsuć albo narobić od groma nie potrzebnych kosztów. Polecam ten serwis przy problemach z elektroniką i dziękuje serdecznie za kontakt tam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam

ja mam podobny problem tylko wiem ze nie mam w jednej lampie modułu skrętu i moje pytanie , czy jak własnie jest jego brak to lampy obie się nie będą poziomować? ogólnie teraz nie ma zadnej reakcji z ich strony

pozdrawiam

Opublikowano

dzięki za odp. trochę mnie pocieszyłeś ;) widze ze ''troche'' jesteś oblatany w temacie to jeszcze jedno pytanko, te lampy są dokładane bo ori wedle vin miałem bez skrętu , czy moduł świateł jeżeli został oryginalny, obsłuży te lampy chodzi mi żeby tylko poziomowały , czy to tak nie zadziała i trzeba by było dokupić tez pasujący do nich moduł

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam, mam podobny problem jak kolega z doświetlaniem zakrętów, oraz zauważyłem, że w jednej lampie światło poziomuje niżej niż w drugiej. Dodatkowo ringi pozycyjne w lampie z błędem świecą słabiej. Po podpięciu pod komputer spec stwierdził, że do wymiany jest moduł świateł, po tym co przeczytałem wyżej wolałbym jednak pojechać do równie kompetentnej osoby co kolega, masz może jakieś namiary na osobę, która może naprawić mi ten problem na Śląsku? Z góry dzięki.