Skocz do zawartości

nie działa wiatrak wentylatora chłodnicy m52tu 170km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam mam problem wiatrak chłodnicy nie załącza się mimo wysokiej temp. . moje pytanie brzmi kiedy- przy jakiej temp wiatrak powinien otrzymać sygnał z komputera aby załączyć się ?

druga sprawa jest taka ze na chłodnym silniku wiatrak załącza się gdy włączę klime ale gdy silnik jest rozgrzany a wskazówka od temp w pionie to sie nie załącza i nawet nei drgnie a z nawiewów leci lekko chłodne powietrze ?

a i czy jest jakiś przekaźnik odpowiedzialny za pracę wentylatora, jeśli tak to gdzie on się znajduje ?

dzieki za pomoc

Edytowane przez lukluki
Opublikowano
temp na wskazówce jest w normie stoi pionowo nie idzie ku czerwonemu po podpięciu takiego badziewia do kasowania błędów pokazuje, że temp. np. 104 c cieczy chłodzącej a wiatrak ani drgnie. tak samo nie rusza się po włączeniu klimatyzacji dioda na klimatroniku się świeci a wiatrak ani rusz tylko temp rośnie, wąż do góry jak i na dole gorący chłodnica tak samo, zobaczymy czekam za inna chłodnicą bo w tej pękł mi plastik w górnym prawym narożniku i tam ubywało płynu, zobaczymy po wymianie czy cos się zmieni wentyltor jest ok bo sprawdzaliśmy w innym autku i smiga
Opublikowano

Hello,

Sprawdz bezpieczniki, przekazniki i napięcie w kostce na plusie i sterującym, oczywiście w zależności co u Ciebie tam jest. Różni się to w zależności od modelu i rocznika, nie napisałeś jaki masz typ wentylatora. Oczywiście jak w końcu go uruchomisz, klima ponownie do napelnienia, nie wierze ze przy niedzialajacym wentylatorze się nie rozszczelnila. 5min pracy bez i masz po czynniku.

Po kolei bezpiecznik przekaźniki instalacja na końcu sprawdzenie czynnika i w zależności ile go zostalo, napelnienie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Włącz test nr 7 i patrz jak temp się zachowuje podczas jazdy, podczas ostrej jazdy, na postoju,

Czujniki bardzo dokładnie nie wskazują a na blacie masz bardzo dużą rozpiętość temperaturowa dlatego tak nie sprawdzaj

Opublikowano

A co to ma do rzeczy w tym momencie temp? Wiatrak na klimie nie chce się zalaczyc wiec widac ze jest cos ze sterowaniem. Działa w innym aucie wiec jest sprawny a brakuje mu pewnie sygnału do włączenia i/lub napiecia oraz masy. Od 90 paru startuje na wolnych.

bezpieczniki i przekaźnik co prawda od innej wersji silnikowej ale sprawdź.
podobny problem

Jest bez liku tematów o tym samym- wujek Google pomoże. Pozdr

Opublikowano

e46 323 m52tu 170km benzyna + gaz

nom właśnie wiatrak nie działa na rozgrzanym silniku a jak jest zimny to działa chodzi o klimę , a jeśli chodzi o załączenie się go po przekroczeniu temp. tych 90 stopni na pierwszy bieg aby schłodzić chłodnicę to też nie reaguje, na krótko podłączony śmiga ile siły mu majstry z BMW dały :) wiatrak jest z modułem ułożonym na godz. 3 i jest na 3 kable + i - no i jeden cienki sterujący, bezpieczniki ok.

hmmm a czy uszkodzona klimatyzacja czy brak odczynnika lub niskie ciśnienie mają wpływ na działanie samego wentylatora czyli chłodzenie po osiągnięciu wyznaczonej temp. przez majstra BMW ?

jeśli chodzi o klimatyzację to jeszcze nie byłem u majstrów od tych specjalności , czekam za chłodnicą

Opublikowano
To ze kreci na krótko nie znaczy ze jest sprawny, podlaczasz przed modulem czy za? Sprawdz luty na module wchodzące i wychodzące, zielone?, przelutowac na nowo. I sprawdź czujniki temperatury jaden na dole chlodnicy i drugi na silniku. Klima nie będzie chlodzila bez czynnika i sprawnego wentylatora. Dwa zapowietrzony układ chłodzenia i się dziwisz ze temp rośnie do 104.
Opublikowano
wiatrak podłaaczony w kostke przed modułem. hmm jak założę nową chłodnice i będzie źle to będę informował na bieżąco a teraz puki co w weekend na spokojnie nie myślę o tym :lol: