Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem nowy na forum więc serdecznie witam wszystkich użytkowników forum! :)

Więc do rzeczy, ostatnimi czasy mam mały problem z oponami do mojej f 01... Mianowicie już 3 razy w ostatnim półroczu musiałem wymieniać przednie opony bo wyskakiwał mi tzw. guz, wybrzuszenie z boku opony! Dzisiaj zobaczyłem że wyskoczył już 4 więc mi ręce opadły bo ceny 20 cali opon są koszmarne.

Pytanie i prośba jednocześnie, czy to jest spowodowane moją "specyficzną" techniką jazdy czy wadą fabryczną felg? czy może w cholerę się ich pozbyć i kupić jakieś mniejsze np 18 czy 19 ?? Może dacie mi jakieś rady ale przestrogę co do tego problemu.

Dzięki bardzo za pomoc.

Pozdrawiam

Bartek

Opublikowano
Guz wynika z uszkodzen mechanicznych opony - najczesciej wjechania w dziure lub zbyt szybkiego wjazdu na kraweznik, musisz poprostu jezdzic ostrozniej. F01 na 20" ma jeszcze dosyc wysoki profil opony, zmiana na 18" czy 19" niewiele pomoze, opony mozesz uszkodzic w ten sam sposob.
Opublikowano

Dzięki za odpowiedz.

Właśnie w tym problem, że jeżdżę uważnie tym autem tzn. uważam na wszystkie dziury i krawężniki. Fakt, że czasami coś stuknie ale to jest normalne wydawałoby się na polskich drogach. Dziwi mnie, że przy normalnej jeździe takie rzeczy się dzieją. Nie jest to normalne bo nigdy wcześniej w innych autach nie miałem takiego problemu... Wychodzi na to, że te koła mają tylko ładnie wyglądać bo to jest nieporozumienie by wymieniać opony co miesiąc...

No nic, gdyby ktoś miał jeszcze jakieś inne pomysły czy wskazówki będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Opublikowano
Dzięki za odpowiedz.

Właśnie w tym problem, że jeżdżę uważnie tym autem tzn. uważam na wszystkie dziury i krawężniki. Fakt, że czasami coś stuknie ale to jest normalne wydawałoby się na polskich drogach. Dziwi mnie, że przy normalnej jeździe takie rzeczy się dzieją. Nie jest to normalne bo nigdy wcześniej w innych autach nie miałem takiego problemu... Wychodzi na to, że te koła mają tylko ładnie wyglądać bo to jest nieporozumienie by wymieniać opony co miesiąc...

No nic, gdyby ktoś miał jeszcze jakieś inne pomysły czy wskazówki będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Jezeli uwazasz, ze nie jest normalne, to reklamuj opony, moze w nich lezy problem.