Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Serwisuje samochod regularnie. Nastepny przeglad mam miec za 19tys km. Ale mam problem z parującymi szybami przy uruchomieniu auta. Pada deszcz jest wilgotno ale czy to powod parowania? Nie uzywam klimatyzacji. Czy powinienem wymienic filtr kabiny czy moze jest jakis haczyk o ktorym nie wiem. Obieg zamkniety otwarty. Edytowane przez osy4
Opublikowano
Zacznij korzystać z klimatyzacji a problem zniknie, inaczej nie ma się do dziwić, to normalna sprawa gdy jest chłodno i wilgotno na zewnątrz a w środku 1 lub więcej piecyków wydychających cieplejsze powietrze.
Opublikowano (edytowane)
Ej nieomylni poligloci. Wspaniali pisarze i mocni merytorycznie mentorzy marki BMW. Juz poprawilem dla Was temat. Chociaz jak zauwazyliscie w tekscie bylo po polsku. Ale coz zycie jest twarde i frustracja ogromna w szczegolnosci jak nie ma sie nic do powiedzenia w temacie. Szkoda gadac !! Edytowane przez osy4
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Poprawiłem temat wcześniej a Ty znów napisałeś "parójące" :) Powinno być parujące......
Opublikowano

Mam rowniez inne samochody. W ktorych tego efektu nie mam i tez w takie dni nie uzywam klimy. Zauwazylem ze szyby paruja rowniez podczas jazdy. Sa takie cykle gdzie zaczyna parowac po czym znika.

Przeglad robiony byl w czerwcu po 50tys km. Czy moze to byc filtr czy raczej jakis system samego nawiewu ktory powoduje jakies zmiany bez naszej ingerencji.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Może jak wyczuwa zanieczyszczenia to zamyka obieg na wewnętrzny i wtedy paruje w czasie jazdy ;)
Opublikowano
Mam rowniez inne samochody. W ktorych tego efektu nie mam i tez w takie dni nie uzywam klimy. Zauwazylem ze szyby paruja rowniez podczas jazdy. Sa takie cykle gdzie zaczyna parowac po czym znika.

Przeglad robiony byl w czerwcu po 50tys km. Czy moze to byc filtr czy raczej jakis system samego nawiewu ktory powoduje jakies zmiany bez naszej ingerencji.

Ale masz wyłączoną klimę? Ja w aucie klimy nie dotykam - jest załączona 365 dni w roku.

Generalnie w starych BMW bez klimy była informacja, jak ustawić nawiewy żeby nie parowało - czyli dużo powietrza szczególnie na szybę i duża temperatura załatwia sprawę. No ale po co się tym bawić, skoro BMW przewidziało, że klimę masz załączoną i nie masz problemu? Może co najwyżej parować minutę po odpaleniu, kiedy przewody jeszcze wilgotne od postoju.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ej nieomylni poligloci. Wspaniali pisarze i mocni merytorycznie mentorzy marki BMW. Juz poprawilem dla Was temat. Chociaz jak zauwazyliscie w tekscie bylo po polsku. Ale coz zycie jest twarde i frustracja ogromna w szczegolnosci jak nie ma sie nic do powiedzenia w temacie. Szkoda gadac !!

każdy może się pomylić. Nikt nie jest nieomylny, ale przyznać się do błędu i znieść z pokorą słuszną krytykę to już cecha niewielu...

co do parowania - używaj klimy, kiedy zmieniany był filtr kabinowy?

Opublikowano
Ej nieomylni poligloci. Wspaniali pisarze i mocni merytorycznie mentorzy marki BMW. Juz poprawilem dla Was temat. Chociaz jak zauwazyliscie w tekscie bylo po polsku. Ale coz zycie jest twarde i frustracja ogromna w szczegolnosci jak nie ma sie nic do powiedzenia w temacie. Szkoda gadac !!

każdy może się pomylić. Nikt nie jest nieomylny, ale przyznać się do błędu i znieść z pokorą słuszną krytykę to już cecha niewielu...

co do parowania - używaj klimy, kiedy zmieniany był filtr kabinowy?

Tylko szkoda że zawsze musi to być krytyka czy to konstruktywna czy niekonstruktywna, a nie zwykła koleżeńska przysługa z uśmiechem i chęcią pomocy. No ale nie wszystkich na to stać.

A wracając do tematu :) Na ostatnim serwisie w czerwcu wymieniane były wszystkie filtry, a jeżdżę bez klimy. Mój wspólnik jeździ z klimą 365dni w roku i żeby uciąć już temat chyba i ja będę włączał. Obieg mam cały czas otwarty.

Mimo wszystko dziwi mnie jeszcze to zachowanie podczas jazdy gdzie szyby zaczynają nagle parować i odpuszczać i taki cykl potrafi się powtarzać bez grzebania przy klimie i temp. oraz sile nawiewu. To mnie dziwi. Byłem nawet w ASO bo auto na gwarancji. Sprawdzili i nic nie znaleźli.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Na pewno nie masz obiegu na auto?
Opublikowano
Sprawdź jeszcze odprowadzenie skroplin. Jeśli nie odprowadza całej wody z parownika to po wyłączeniu klimy też może być chwilowy efekt parowania i póki nie wyschnie całkowicie będzie tak się działo.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tylko szkoda że zawsze musi to być krytyka czy to konstruktywna czy niekonstruktywna, a nie zwykła koleżeńska przysługa z uśmiechem i chęcią pomocy. No ale nie wszystkich na to stać.

przepraszam, a miałem cię pochwalić za to że piszesz z takimi błędami? Napisałeś z błędem, wytknąłem ci ten błąd, i bym o sprawie zapomniał, a ty wciąż ciągniesz... Nie ma usprawiedliwienia, w dobie współczesnych multimediów nawet zwykły słownik jest niepotrzebny...

Wracając do tematu: rozumiem że jesteś pewien iż filtr został wymieniony. W takim razie IMHO do sprawdzenia czy gdzieś wykładzina pod nogami nie jest mokra oraz odpływ wody z parownika. Jak jest zablokowany to może też tak się dziać (sam z tym walczę w C2). Zapewne jeździsz w trybie Auto, a wtedy komputer może "po swojemu" sterować obiegiem. Sugeruję pojeździć w trybie manualnym klimatyzacji. Nie słyszałem o czymś takim w BMW ale chyba w Oplach był problem z "przeciekającą chłodnicą małego obiegu" i w związku z tym z parującymi szybami...

Opublikowano
dokładnie jak pisze Kicaj- wymień filtr pyłkowy, ew. dywaniki.. niema takiej opcji aby szyby parowały nawet na zwykłym nawiewie.. ja używam klimy sporadycznie w sezonie letnim maks 10 razy tylko na trasie.. w zimę nawiew ciepły bez klimy na szybę na 1 i to tyle.. w żadnym aucie nie miałem z tym problemu- ważne aby pilnować filtra pyłkowego + sprawdzenie czy nie masz ustawionego trybu Auto..A jeśli mimo tego masz problem kup sobie http://www.shiningcar.pl/pl/p/GYEON-Q2-AntiFog/1352 - Ja zawsze nakładam dla świętego spokoju na szyby tylne i boczne i nawet nie wiem co to parowanie siedząc w aucie bez włączonego nawiewu.. :D