Skocz do zawartości

750i (2005r) Kontrola trakcji,Abs wspom kier (NAPRAWIONE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Panowie i Panie :)

Kolega posiada 750i z 2005roku i ma z nim problem z ktorym nie potrafia sobie "mechanicy" poradzic, niedawno przyjechal do mnie i zaczelismy walke od nowa...

W aucie wylacza sie ABS, kontrola trakcji , wspomaganie kierownicy dziala bardzo ciezko lub nie dziala ,czasem czujniki cofania przestaja dzialac , zapalaja sie lampki z tym zwiazane, czasem tez blad recznego hamulca ale to ustalo i dlugo nie pokazywalo sie...

poprzedni mechanicy (niby) sprawdzali pompe hamulcowa ,sterownik pompy, (wymieniali-niby)czujniki abs itd...

Nie dawno zaczalem sie przygladac jego sterownikowi ABS i nie wygladal na rozbierany , po wyciagnieciu wyslem go do sprawdzenia ewentualnej naprawy, okazalo sie ze w srodku byly poupalane jakies podzespoly , plytka nadpalona itp.. zrobili pelna naprawe plus regeneracje plytki w tym sterowniku, po zalozeniu do samochodu przez jakis czas (15min) pokazywaly sie nadal bledy na liczniku i po pewnym czsaie ustalo... bylo fajnie przez okolo 30min jazdy i po tym czasie wszystko zaczelo sie od nowa :mad2:

Czy macie jakies pomysly co sie dzieje z samochodem?? co robic ?? gdzie szukac?? niechcemy juz po mechanikach jezdzic bo od roku nikt nie potrafi znalesc problemu...

Dzieki wielkie za wszelkie sugestie

Pozdrawiam

Dominik

Edytowane przez FIDOOO
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bo jak się wstawia auto do mechanik z uszkodzą elektroniką, elektryką to jak się dziwić można że sobie poradzić nie mogą.

Pewnie gdzieś wiącha zgniła i dlatego upaliła sterownik, usunąłeś skutek na 30 minut a nie przyczynę, teraz drugi raz teą pompę wysłać możesz jeżeli naprawdę była uszkodzona !

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Tez mam podobny problem.Po włączeniu auta pali mi się kontrolka trakcji.Czasem obroty tylko na liczniku faluja i skrzynia jakby ciągła na jednym biegu.Po wyłączeniu auta i ponownym uruchomieniu włącza si. Tylko kontrolka trakcji i wszystko pozatym ustaje jest normalnie.Byłem na kompie wykazuje mi ż. Czujnik trakcji jest padniety.Tyle że są czasem po któryms tam uruchomieniu nie pokazuje żadnego błędu.Czy jest możliwość żeby czujnik był uszkodzony i ni pokazywał kontrolki abs przecież jest to powiazane???
Opublikowano
KSIEZAK - jak się nie mylę to ABS będzie działał bez kontroli trakcji natomiast kontrola trakcji nie będzie działać jak czujka ABS jest uszkodzona co do znikania błędów po którymś uruchomieniu to nawet padnięta czujka może co jakiś czas zatrybić
Opublikowano
Ok ale co z pozostałymi błędami takimi jak wyłączanie się servotronika wspomagania i skrzyni wchodzi w tryb awaryjny.I ostatnio zaczęły mi się palić inne błędy jak abs /park na żółto i amortyzator tylny ze uszkodzony.Mam w niej air system amatorki Comfort/sport nie pneumatyczne.Miałem w niej uszkodzony wahacze ten mały do zbieżności był pęknięty i tam sam myślę czy ten Amorem mi może powodować tego zamieszania.Na kompie się skasował Ale po jakimś czasie znów się świeci..Sprawdzę jeszcze przed operacją akumulator lub wymienię na nowy.Stary ma 7 lat .Ładowanie mam sprawdzałem,Akumulator po CZesci też był sprawdzany.Jakieś propoZycje??
Opublikowano
Błąd trakcji jest na canie więc sie Nie skasuje.Najgorsze jest to że wszystko jest w nich połączone elektrycznie zespolone i wystarczy że jedno się zesra i posiada za sobą inne ważne podzespoły.Ciężko jest dojść na szybko co jest źródłem...
Opublikowano

A tatus mi mówił synu nie kupuj komputera na kółkach,ale wspomaganie też nie działa? nie wiem jak jest w e65 cała maglownica jeszcze nie doszedłem do tego naprawiałem BMW do modelu e38 ale ze wspomaganiem na chłopski rozum nie powinno byc problemu jest pompa która tłoczy pod ciśnieniem olej hydrauliczny i podaje do maglownicy no chyba że po drodze jest elektronika na tym to się za bardzo nie znam

Ja mam inny problem no w zasadzie to nie problem bo wszystko działa jak na razie ale kiedy mam odpalone autko i przelączam skrzynie w dowolna pozycję lub nawet zostawiam na P i otworzę drzwi kierowcy wyskakuje mi błąd połozenia biegu czy coś w tym stylu i znika gdy drzwi zamknę co mają wspólnego drzwi ze skrzynią nie wiem do tej pory.A co do komputera na kołach to kupiłem bo żonie sie podobał ja osobiście wole BMW z lat 70`-80` czaje się na BMW E24.

Opublikowano
Po mału doszedłem co jest źródłem takiej wariacji.Niestety woda wchodzi do środka.Kanały od szyberdachu uszczelnione ale wchodzi otworem plastikowym od maski który jest na środku prawie podszybia.Muszę to udróżnić i będzie git a całym źródłem włanczania się i wyłańczania był czujnik trakcji który był przymoczony..A teraz pytanie udrażniał ktoś i zna gdzie są dokładnie te odpływy na podszybiu między filtrami???
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Sprawdzał ktoś alternator pod kątem ładowania i akumulator ?

akumulator jest nowy. sprawdze ladowanie jeszcze.. :cool2:

Opublikowano
Bo jak się wstawia auto do mechanik z uszkodzą elektroniką, elektryką to jak się dziwić można że sobie poradzić nie mogą.

Pewnie gdzieś wiącha zgniła i dlatego upaliła sterownik, usunąłeś skutek na 30 minut a nie przyczynę, teraz drugi raz teą pompę wysłać możesz jeżeli naprawdę była uszkodzona !

Masz moze jakis schemat ktorymi przewoadami podaje + ?? zeby sprawdzic czy jeszcze gdzies nie podaje jakiegos dziwnego pradu... :(

Slyszales moze kiedys o takim problemie zeby upalalo sterownik pompy ??

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

problem naprawiony,

Ogolnie i szybko piszac to byl padniety modol ABS bosch ktory kosztowal okolo 1700zl nowy zakupiony na allegro z roczna gwarancja, po zalozeniu okazalo sie ze nie ma odpowiedzi z Dynamic Drive i lewy tylny sensor ABS nie dziala... po wymianie sensora tylnego blad nadal sie pokazywal i po kolejnej probie wpiecia abs modolu w kostke czesciowo zaczelo auto dzialac lecz nadal nie bylo poczaczenia z modolem Dunamic Drive.

Ogolnie piszac, problemem bylo:

Sterownik ABS

oraz polaczenie w kostce do modolu ABS

Bezpiecznik z modolu Dynamik Drive (polaczenie-tez)

Wystarczylo wyczyscic sprayem do zasniedzialych stykow itp i wszystko zaczelo pieknie dzialac..

Jak by ktos chcial troche informacji na temat jak dziala ABS , DSC - Dynamic Drive itd... kliknij na link ponizej :cool2:

http://share.qclt.com/bmw%E8%B5%84%E6%96%99/1102_Driving%20Dynamic%20Systems/English/Participant_manual/E65%20Driving%20Dynamics%20Systems.pdf