Skocz do zawartości

Washer Fluid Low Rear Fog Lights i inne na raz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Od kilku tygodni swieci mi sie komunikat o plynie do spryskiwaczy. Ciekł plyn po wlaniu, pomyslalem ze cos jest nieszczelne i stąd ten komunikat. Kilka dni pozniej ( rano ) zaczely wyswietlać sie inne komunikaty : fog light front, rear, numplate, high beam , nawet przerywacz kierunkowskazow zaczal szybciej migac no i nie swiecił tył :( wszystkie inne usterki nie byly widoczne. Zatrzymalem auto i wyszedlem sprawdzic no i wszystko swiecijo jak powinno.

Komunikaty o swiatlach wyskakiwaly po jakims czasie podczas jazdy, natomiast komunikat o plynie wyskakuje od razu po przekreceniu kluczyka.

Zarówki wymieniłem wszystkie o jakich informowal mnie komputer ale nic za bardzo to pomoglo - czyscilem rowniez styki.

Co do spryskiwacza to po zdjeciu nadkola w zbiorniczku okazalo sie full plynu a mimo to komunikat nadal był, Wyciagnalem czujnik i przemierzyłem go miernikiem i działa. Nawet zrobilem zworke we wtyczce z czujnika i nadal swieci komunikat o plynie.

Co moze byc przyczyną ? Jakaś masa sie traci czy coś ?

Ma ktoś jakies po mysły ? e39 touring 2001r.

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
Co mam zaczać z tym LCM ? komp zero bledow :(

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Za światła odpowiada LCM, skoro on widzi uszkodzenie, (a jesteś pewny że wszystko świeci, wszelkie masy są ok) to spróbował bym go podmienić i zobaczyć czy dalej będzie wywalało błędy.

Czujka poziomu płynu sprysków bardzo możliwe że też ma jakieś powiązanie z LCM, w zasadzie w e39 jest dużo takich powiązań z dupy wziętych.

Opublikowano
czym go zresetuje ? inpa ncs ? czy cos innego ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Można by spróbować przekodować pustym plikiem .MAN, choć raczej wątpię że pomoże.

Odłączenie akumulatora na jakiś czas może pomóc, warto by spróbować.

Opublikowano
gdzie ten moduł jest ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W nogach pasażera, po prawej stronie.

http://www.darkgyver.fr/reparation-BMW/electricite/images/E39/localisation-composants-E39/modules-E39/LCM-E39/LCM-E39-01.jpg

Opublikowano

Dzieki- jutro sprawdze czy wszystko jest tam ok. Moze jakas masa sie stracila.

Gdzie znajde informacje jak pomierzyc przewody do czujnika w spryskiwaczu ? tzn jakas rozpiska ktory i gdzie on jest ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
Lepiej sobie od razu kup LCM - to w tym aucie właściwie element eksploatacyjny, jak olej, opony i wycieraczki, a! no i słynny jeż...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gdzie znajde informacje jak pomierzyc przewody do czujnika w spryskiwaczu ? tzn jakas rozpiska ktory i gdzie on jest ?

BMW WDS, zagogluj i szukaj.