Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem E90 LCI z bi-ksenonami, bez iDrive, jednak zauważyłem kilka problemów z którymi nie umiem się poradzić:

1. Nie działa czujnik zmierzchu, po włączeniu pokrętła na AUTO ciągle świecą ksenony, ringi do jazdy dziennej i te 3 pomarańczowe diody(Na pokrętle jest zapalona diada LED).

2. Po włączeniu automatycznych wycieraczek, wycieraczki działają bez względu na to czy jest deszcz czy nie. Nie reagują też na ustawienie czułości, działają w pojedynczym cyklu co około 5 sekund.

3. Czy jest możliwość ustawiania obu temperatur jednym pokrętłem przy klimatyzacji dwustrefowej, a nie każdej strony osobno?

Opublikowano
Wilku, w ktorym miejscu masz te kostke?

///e46 touring 320d 08/2002r 150KM STEPTRONIC,

JUN2008--->181tys km

DEC2010--->216tys km

///e90 2.0i, 130KM automat Schwarz

Aug2015 ---->102 tys km

Sep2016 ---->120tys km

///e46 318Ci coupe M-pakiet ;)

Mar2017 ----->211tys

Jan2018 ------>227tys km

• 1 rok później...
Opublikowano

Przede wszystkim przepraszam za wykop - mam nadzieję że nie będzie za to w nagrodę złotej łopaty :)

A teraz do sedna, mam problem z czujnikiem deszczu/zmierzchu, a mianowice "nie działa", początkowo myślałem że może gdzieś coś nie styka, podociskałem kostki ale nic nie pomogło, następnie pomyślałem że może padł czujnik, kupiłem "nowy używany" z Allegro, podmieniłem i bez zmian.

Wycieraczki po włączeniu opcji auto działają cyklicznie co kilka sekund bez względu na opady. Nie mam komputera, ale kolega który podłączał i sprawdzał mówi że czujnik w ogóle nie odpowiada (jak by go nie widział).

Oczywiście "kiedyś" wszystko działało, problem wiąże z wymianą podsufitki (być może wtedy się to stało), czy są jakieś jeszcze miejsca w których coś może być rozłączone? Jakieś pomysły co robić dalej?

Opublikowano
Kable z czujnika idą to lampki do wtyczki X14288, piny 6 7 8 (sygnał, masa, 12V), tam na początek trzeba by sprawdzić skoro podsufitka była ruszana. Z lampki sygnał idzie już dalej po CAN. Czyli skoro nie czujnik, to albo połączenie między czujnikiem a lampką albo sama lampka. Z kodowaniem nie było nic grzebane?
  • 2 lata później...