Skocz do zawartości

BMW E46 320D - Nie działający wentylator/wiatrak klimatyzacj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z wiatrakiem klimatyzacji w E46 320D, który nie działa po włączeniu klimatyzacji.

Napięcie tj. 12V i masa we wtyczce jest, na kablu sterującym jest 8V.

Z tego co wyczytałem już wcześniej do uruchomienia wentylatora potrzebne jest 5,6-5,7 V.

Wiatrak podmieniany był na inny sprawny sprawdzony w innym aucie i również nie rusza.

Sam kompresor się załącza,więc wykluczam małą ilość czynnika, przewody od klimy robią się gorące.

Co steruje załączaniem się wentylatora? Czujnik na osuszaczu?

Czy sterowniki/ moduły są zamienne z benzyny do diesla i odwrotnie?

Opublikowano
mialem taka sama sytuacje, na wiatraku masz sterownik, czarna kostka prostokątna, obejrzyj go dokładnie. w moim przypadku przepalenie bylo widoczne gołym okiem. ciezko kupić sam sterownik, większość sprzedaje go z całym wiatrakiem. na alledrogo wyczailem za 150zl, zamontowałem i smiga
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wiatrak zakupiony i oczywiście u mnie nie działa.

U kolegi w aucie działa.

Co odpowiada za sterowanie tego wiatraka? Czujnik ciśnieniowy na osuszaczu?

Opublikowano
sprawdz bezpieczniki. Wentylator sie zalącza w momencie gdy wzrasta cisnienie w ukladzie powodujace wytwarzanie sie temperatury wiec czujki do sprawdzenia tez. Ty masz wersje z jednym wentylatorem czy dwoma?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pasek od klimy założony ? Beż niego nie ruszy

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii