Skocz do zawartości

Problem abs, kontrola trakcji, odcinanie...HeLp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Więc tak: Autko(e46 316i 2000r) stało cały week, w poniedziałek wsiadłem i po odpaleniu widzę kontrolki trakcji, ABS, hamulca ręcznego. Noo, ale że do pracy trzeba było jechać to sprawdziłem czy hamuje i pojechałem, i gdy przyśpieszyłem do mniej więcej 80 poczułem odcięcie i tak prawie za każdym razem, czasem przy 90, 100, 110km/h

(przy tym "odcięciu" wskazówka spalania spada na zero tak jakby odcinał paliwo, raz nawet zgasnął)

Po pracy podjechałem na kompa do serwisu, ale po podłączeniu komputer widzi tylko silnik i tam nie ma żadnych błędów a nie widzi wgl modułu ABS, stwierdzili, że się podepną do drugiego wejścia pod maską może tam coś wyjdzie, ale dopiero we wtorek bo na to potrzebują więcej czasu.

A że do wtorku dużo czasu to może swoje łapki tam włożę i coś wskóram ;D

Pytania:

1-Ktoś podejrzewa czym to może być?

2-Czy błędy abs mogą powodować takie odcinanie

Z góry dzięki za odp Pozdrawiam:)

Opublikowano

Jedź do kogoś kto ma inpę a nie jakieś gówno do wszystkiego :cool2:

Pewnie Ci jakiś gryzoń coś przegryzł.

Uszkodzony przewód/czujnik abs powinien powodować takie świecenie na desce, kontrolka ręcznego czy zużytych klocków?

Szarpanie itp może dziura w dolocie, może dostaje sygnał że masz 250 km/h diabli wiedzą.

Opublikowano
  • Autor
Jedź do kogoś kto ma inpę a nie jakieś [bAD] do wszystkiego :cool2:

Pewnie Ci jakiś gryzoń coś przegryzł.

Uszkodzony przewód/czujnik abs powinien powodować takie świecenie na desce, kontrolka ręcznego czy zużytych klocków?

Szarpanie itp może dziura w dolocie, może dostaje sygnał że masz 250 km/h diabli wiedzą.

Co do gryzonia to możliwe bo ostatnio dzięki kunie wymieniałem 4 węże chłodnicy i przewody do cewki, ale oglądałem kable abs tam gdzie je widac i chyba całe...

Kontrolka ręcznego, dolot na pewno szczelny(poza tym zaczęło się to równocześnie), przewody i wtyczki przy czujnikach sprawdziłem, prędkościomierz działa normalnie.;)

Opublikowano

Przy okazji zmień mechanika jak wydaje mu się, że zobaczy błąd czujnika abs w bmw e46 xD

Podłącz samochód pod inpe i się przejedź z 5 km i oglądaj z kimś parametry na żywo. Może kabel od czujnika abs powiązanego z prędkościomierzem jest pęknięty i dostaje w systemie piki, opcji masz bardzo dużo.

Ty w R4 masz jeszcze valve coś tam może on nawala?

Dalej Ci się świecą na desce kontrolki od abs itp?

Opublikowano
  • Autor
Tak, kontrolki jak się zapalily pierwszy raz to zgasilem silnik, odpalilem jeszcze raz i się nie swiecily, ale jak przejechałem kilka metrów to zapalily się pponownie i od tamtej pory cały czas.
Opublikowano

To na linii czujnik ABS-moduł brak napięcia. W inpie wejdziesz w moduł abs i zobaczysz, który działa a który nie.

Kwestia mocy gaśnięcia itp nie ma z tym nic wspólnego i co najwyżej występuje równolegle.