Skocz do zawartości

Problem abs, kontrola trakcji, odcinanie...HeLp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Więc tak: Autko(e46 316i 2000r) stało cały week, w poniedziałek wsiadłem i po odpaleniu widzę kontrolki trakcji, ABS, hamulca ręcznego. Noo, ale że do pracy trzeba było jechać to sprawdziłem czy hamuje i pojechałem, i gdy przyśpieszyłem do mniej więcej 80 poczułem odcięcie i tak prawie za każdym razem, czasem przy 90, 100, 110km/h

(przy tym "odcięciu" wskazówka spalania spada na zero tak jakby odcinał paliwo, raz nawet zgasnął)

Po pracy podjechałem na kompa do serwisu, ale po podłączeniu komputer widzi tylko silnik i tam nie ma żadnych błędów a nie widzi wgl modułu ABS, stwierdzili, że się podepną do drugiego wejścia pod maską może tam coś wyjdzie, ale dopiero we wtorek bo na to potrzebują więcej czasu.

A że do wtorku dużo czasu to może swoje łapki tam włożę i coś wskóram ;D

Pytania:

1-Ktoś podejrzewa czym to może być?

2-Czy błędy abs mogą powodować takie odcinanie

Z góry dzięki za odp Pozdrawiam:)

Opublikowano

Jedź do kogoś kto ma inpę a nie jakieś gówno do wszystkiego :cool2:

Pewnie Ci jakiś gryzoń coś przegryzł.

Uszkodzony przewód/czujnik abs powinien powodować takie świecenie na desce, kontrolka ręcznego czy zużytych klocków?

Szarpanie itp może dziura w dolocie, może dostaje sygnał że masz 250 km/h diabli wiedzą.

Opublikowano
Jedź do kogoś kto ma inpę a nie jakieś [bAD] do wszystkiego :cool2:

Pewnie Ci jakiś gryzoń coś przegryzł.

Uszkodzony przewód/czujnik abs powinien powodować takie świecenie na desce, kontrolka ręcznego czy zużytych klocków?

Szarpanie itp może dziura w dolocie, może dostaje sygnał że masz 250 km/h diabli wiedzą.

Co do gryzonia to możliwe bo ostatnio dzięki kunie wymieniałem 4 węże chłodnicy i przewody do cewki, ale oglądałem kable abs tam gdzie je widac i chyba całe...

Kontrolka ręcznego, dolot na pewno szczelny(poza tym zaczęło się to równocześnie), przewody i wtyczki przy czujnikach sprawdziłem, prędkościomierz działa normalnie.;)

Opublikowano

Przy okazji zmień mechanika jak wydaje mu się, że zobaczy błąd czujnika abs w bmw e46 xD

Podłącz samochód pod inpe i się przejedź z 5 km i oglądaj z kimś parametry na żywo. Może kabel od czujnika abs powiązanego z prędkościomierzem jest pęknięty i dostaje w systemie piki, opcji masz bardzo dużo.

Ty w R4 masz jeszcze valve coś tam może on nawala?

Dalej Ci się świecą na desce kontrolki od abs itp?

Opublikowano
Tak, kontrolki jak się zapalily pierwszy raz to zgasilem silnik, odpalilem jeszcze raz i się nie swiecily, ale jak przejechałem kilka metrów to zapalily się pponownie i od tamtej pory cały czas.
Opublikowano

To na linii czujnik ABS-moduł brak napięcia. W inpie wejdziesz w moduł abs i zobaczysz, który działa a który nie.

Kwestia mocy gaśnięcia itp nie ma z tym nic wspólnego i co najwyżej występuje równolegle.