Skocz do zawartości

Kontrolka otwartej klapy bagażnika i niedzialajaca wycieracz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ostatni po zamknięciu klapy bagażnika tył na desce pojawił się komunikat że klapa jest otwarta i tak jest cały czas mimo wszystko ze klapa jest zamknięta oraz od tego samego momentu nie działa wycieraczka tył choć wcześniej chodziła bezproblemowo. Proszę o pomoc bo nie wiem co mam robić a mnie to drażni.
Opublikowano

Cześć

Miałem ten sam problem w swoim touringu - przyczyną był źle wyregulowany zamek w otwieranej szybie (zbyt bardzo wkręcony w "szybę"). Jak spróbujesz zamknąć zamek przy pomocy np. śrubokręta zauważysz że zamknięcie jest dwustopniowe (jakby zamknięcie i dociągnięcie), przy zbyt wkręconym uchwycie na szybie nie wykonuje on dociągnięcia i przez to wyrzuca błąd.

Odkręć go dość sporo i sprawdź czy błąd się powtarza - jeżeli nie to problem rozwiązany i wystarczy już trochę cierpliwości aby dokręcić uchwyt do momentu dokładnego dociągnięcia szyby bez ponownego wyrzucenia błędu.

pzdr/Bartek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zauważysz że zamknięcie jest dwustopniowe

Tak się składa że nie w każdym e39 jest dwustopniowe.

99 i 00 było dwustopniowe, ale mam też klapę z 98 i jest całkowicie inny rygiel, i zamykanie jest jednostopniowe.

Obstawiam raczej na uszkodzony czujnik zamknięcia, lub przerwę we wiązce.