Skocz do zawartości

Klimatyzacja - dziwne przełączania, spadki obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w moim E46 dostrzegam dziwną rzecz, mianowicie w momencie kiedy włączę klimatyzacje słychać z okolicy chłodnicy przełączanie. W momencie kiedy się 'coś' przełącza, spadają obroty i wracają do swojej pozycji. Dzieje się tak tylko i wyłącznie jak mam włączoną klimę. Ostatnio również w momencie kiedy wchodzę w zakręt potrafi zaświszczeć w nawiewie.

Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem ?

Opublikowano

To przełączenie w okolicy chłodnicy to załączenie sprzęgła sprężarki klimatyzacji.

Załączenie sprężarki = dodatkowe obciążenie silnika = chwilowy spadek obrotów do moment kiedy ECU nie sprowadzi ich na właściwy poziom.

Przy wyłączeniu sprężarki możesz zauważyć chwilowy wzrost obrotów.

Tak to działa.

To chyba Twoje pierwsze auto z klimą.

Opublikowano

Dokładnie tak, wcześniej posiadałem samochód z klimą, ale z niej nie korzystałem. Zdziwiłem się bo dzieje się to często i zaczęło mnie to niepokoić, tym bardziej ze to słychać. W momencie kiedy się przełącza, też dziwne dźwięki dochodzą z nawiewu.

A co może być przyczyną dziwnego dźwięku z nawiewów w momencie wchodzenia w zakręt (kręcenie kierownicą) ?