Skocz do zawartości

520i m50b20 problem na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

posiadam w/w autko i mam taki problem. Na zimnym silniku w momencie przyspieszania przy obrotach miedzy 2.4-2.8 tys (zawsze przy tych) samochód muli, w momencie gdy wskoczy powyzej 2.8 tys dostaje kopa (efekt jak w dieslu przy załączeniu turbiny) i ciagnie normalnie. Cewki zmieniane, swiece nowe. Czy to moze byc efekt slizgajacego sie sprzegla? Po przejechaniu ok 2 km problem ustaje.

Opublikowano
A lambde masz sprawna? To od niej miedzy innymi zalezy dawkowanie paliwa, na wolnych obrotach bedzie za duza dawka i taki efekt lub wtrysk sterujacy, podepnij sie pod kompa i sprawdz parametry wtrysku, sondy i jake bledy ci wykaze, tak mozesz tylko wymieniac po kolei wszystko i niepotrzebne koszty sobie robic
Opublikowano
Była podpinana pod kompa, zero jakichkolwiek bledow. Jest jeszcze pare motywow ktore wyszly w miedzyczasie. nie wiem czy ma to zwiazek z poprzednimi, ale czasami podczas wciskania sprzegla i hamowania silnik przygasa (obroty spadaja do 500) ale to juz na cieplym silniku, dodatkowo zdarzylo mi sie 2 razy ze samochod na luzie w miejscu mial podwyzszone obroty 1-1,1 tys tak jakby byl na ssaniu (pomimo iz osiagnal juz temperature robocza) a takze czasami przy mocniejszym przygazowaniu na luzie jakby mial problem z wkreceniem sie na obroty (tak jakby nie mial mocy) i dziwnie sie zatrzesie.
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podepnij pod kompa w innym warsztacie - może to coś da. Ja podpinałem swoją (ten sam silnik),w autoryzowanym serwisie BMW. Chciałem mieć pewność,że jeśli coś,to wykaże mi wszystkie błędy,bo pewnie mają super oprogramowanie. Też miałem problemy z obrotami. Wiedziałem że na 100 %,mam walniętą przepławkę,ale chciałem zobaczyć czy jeszcze czegoś nie znajdą.

W serwisie okazało się że to TOTALNA PORAŻKA !!! Nie dość że nie wykryli walniętej przepławki,to jeszcze kazali mi wymienić,przewody wysokiego napięcia !!!???? - I to miała być stacja autoryzowana !!!!! TRAGEDIA !!!!!!

Dopiero w małym warsztaciku - można powiedzieć "szopie",mechanik stwierdził po podjęciu pod komputer,że uszkodzony jest przepływomierz.Polecił mi,abym do chwili jego wymiany,odłączył kostkę od przepływomierza i tak jeździł. Miał racje - obroty nie były takie,jak być powinny,ale było zdecydowanie lepiej. Tak więc,proponuję Ci,nie opierać się na "opinii" tylko jednego komputera.