Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich mam takie pytanie kupiłem niedawno BMW e90 i nie wiem kiedy musze wyminic w nim olej moze wiecie jak to sprawdzic w komputerze ?
Opublikowano

Odpowiedź jest prosta - olej powinien być częścią tzw. pakietu startowego, czyli rzeczy, które robisz zaraz po zakupie samochodu, bo poprzedni właściciel wystawiając je do sprzedaży zwykle się tym nie przejmuje. (chyba, że kupujesz od rodziny albo od bardzo dobrego znajomego, któremu ufasz).

Zerknij pod maskę czy nie ma tam kartki z ostatniej wymiany, chociaż i tak nie ufałbym jej zbytnio.

Jak już wymienisz to na następną wymianę jedź po roku albo po 12-15 tys. km (którekolwiek z tych wypadnie wcześniej).

Więcej zaleceń znajdziesz w temacie Jak dbać o nasze BMW. Jest też temat o samych olejach, gdzie możesz poczytać o zalecanych produktach (jest długi, ale warto chociaż przelecieć przez wszystkie posty).

Opublikowano
tak jak mowi KrissN powyzej tylko jezeli jezdzisz duzo po miescie skroc interwal do max 10 tys km.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

podepnę się

taki przypadek - nalałem 7l zamiast 6,5l do 335i N54

komputer nie pokazuje za dużo - pokazuje max

wyciągnąć te 0,5l czy jeździć?

Opublikowano
Wyciagnac i to jak najszybciej mozesz miec duze problemy bo bedziesz mial zbyt duze cisnienie oleju (miedzy innymi uszczelki moze wywalic z czego glowna uszczelka walu a w najgorszym wypadku bedziesz mial jeszcze pierscienie do wymiany). Lepiej zalac tak naprawde 200 ml mniej niz max.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

to wyciągnę...

przejechałem niewiele na razie - może z 10km i z lekkim gazem (bo przy okazji klocki hamulcowe nowe poszły) - także nic się mam nadzieję nie powinno stać...

dzięki :-)