Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Co chcesz tam zakodować, jeśli niema z nim komunikacji ))

Wyszli mi - naprawię ci ten sterownik .

Rozumiem że trzeba go " obudzić na stole "? Zakodujesz go odrazu czy potem musze jeszcze cos grzebać?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rozumiem że trzeba go " obudzić na stole "? Zakodujesz go odrazu czy potem musze jeszcze cos grzebać?

Napisalem wyżej że niema z nim komunikacji , to jak obudzić, co za bzdura. Nic nie trzeba potem kodować , instalujesz i dziala

Opublikowano

Napisalem wyżej że niema z nim komunikacji , to jak obudzić, co za bzdura. Nic nie trzeba potem kodować , instalujesz i dziala

No chodzi mi o to ze trzeba go naprawić. Czyli jak googarniesz to wkładam to spowrotem i wszystko będzie działało jak przed awarią? Sorka za takie pytania ale nie znam sie na tym.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czyli jak googarniesz to wkładam to spowrotem i wszystko będzie działało jak przed awarią?

Dokladnie tak i bedzie , kolego.

Opublikowano

Czyli jak googarniesz to wkładam to spowrotem i wszystko będzie działało jak przed awarią?

No i o to mi chodzi :)

To podaj jakies namiary, telefon itd to dogadamy temat i wysle sterownik.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No i o to mi chodzi :)

To podaj jakies namiary, telefon itd to dogadamy temat i wysle sterownik.

priv

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego Temsky oficjalne ostrzeżenie abyś usuną treść swojego podpisu

"proszę nie zawracać dupę z pytaniami typu " czy istnieje życie na Marsie"

masz konkretny dialog - zapraszam"

Regulamin punkt 4 https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=135491

4. Na forum nie przeklinaj - wyrażaj się z kulturą oraz zgodnie z ogólnie przyjętymi normami dobrego wychowania. W ten sposób walczysz ze stereotypem kierowcy BMW jaki panuje w naszym kraju. "Wykropkowanie" przekleństwa jest również przekleństwem. Każdy z nas ma jakieś poglądy, staramy się szanować Twoje więc Ty nasze też uszanuj...

My szanujemy Ciebie mimo Twojej lekceważącej natury więc i Ty uszanuj nasze forum gdzie zarabiasz rzadko pomagasz i wyrażaj się z kulturą,

jeśli nie rozumiesz w języku polskim to niech jakiś kolega z PL Ci wytłumaczy , nie będziemy tolerować takiego zachowania !!!

To forum czytają młodzi ludzie i oni powinni ze starszych brać przykład zachowania, widzisz gdzieś tutaj w postach takie zwroty ...

nie masz BMW napisz że nie masz, jeśli latasz "statkiem kosmicznym" to przestań używać LSD , może wtedy przesiądziesz się na BMW lub inny samochód , nie ma obowiązku mieć BMW.

Od razu informuje z góry, nie obchodzą mnie Twoje tłumaczenia, przeczytaj regulamin i stosuj się do niego.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
forum gdzie zarabiasz rzadko pomagasz

Wyluzuj trochę, przesadzasz .

Na forach nie zarobisz - jest to miejsce dla gadania na wspólne interesy czyli BMW .

Gdyby zarabiał na forum - już by umarł z głodu.

Twoja logika poprostu zabija

Musisz pracować jako nauczyciel z filozofii. :mrgreen: a nie w ICOM'y się bawić

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dbam o poziom intelektualny, tego działu, jestem typem który nie tylko dba o swoje interesy, ale dokłada się do wspólnego dobra, :shock: :idea:

ciekawiło mnie z psychologicznego punktu widzenia co zmienisz :D , myślałem że bardziej się postarasz, "gitary" trochę lepiej brzmi ,

bardziej intelektualnie byłoby "głowy " co bym ci nawet przyznał trochę racji, ludzie potrafią przesadzić z pytaniami :D

również bardziej profesjonalnie, wszyscy dobrzy fachowcy są zarobieni i nie mają czasu na dyskusję :D

" czy istnieje życie na Marsie"

To dopiero pytanie !, może postaram się trochę odpowiedzieć, abyś miał mniej pytań :D bardziej skupił się na pracy z elektroniką :mrgreen:

Swoją drogą te nie wiedziałem że interesujesz się kosmosem zamknięty w garażu :mrgreen:

"Czy istnieje życie na Marsie ", pewnie tak, jednokomórkowce , żyjące w środowisku beztlenowym na pewno , cały świat jest zarażony życiem :idea:

co do Marsjan to Cię rozczaruje, raczej wyobraźnia znudzonych ludzi , fantastów :D :D :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ludzie potrafią przesadzić z pytaniami

dlatego taki podpis napisałem i zawsze podaję swój numer telefonu w PW, aby zadzwonić i szybko znaleźć rozwiązanie

poprzez pisanie poem wiele nie zalatwisz

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie może powiecie co może być przyczyną w moim przypadku "niedziałającego FRM".

Auto to E91 z 2006r.

Mianowicie po zakupie auta nie działało 3 światło stopu, radio, lampy w klapie. Szybka diagnoza przewody w przelotce, zabrałem się za lutowanie i część z funkcji wróciła "do żywych".

W dalszym ciągu nie mogę uporać się z:

- niedziałająca wycieraczka

- niedziałające ogrzewanie tylnej szyby

- brak 3 światła stop w lotce

Po lutowaniu przewodów wykonałem procedurę resetowania FRM dla 3 lampy stopu [0x10]. Procedura przebiegła poprawnie (brak błędów w module FRM), INPĄ wykasowałem wszystkie błędy - stop nadal nie świeci (ledy są sprawne sprawdzałem na krótko, do pinów w lotce nie dochodzi napięcie).

Czy możliwe jest, że moduł uległ uszkodzeniu? Czy mogę odłączyć wtyczki od modułu (bez skutków "ubocznych") i sprawdzić np. na pinach czy podaje napięcie po naciśnięciu na pedał hamulca?

Z góry dzięki za pomoc!

Opublikowano
Wszytko wskazuje na to że jednak jest przerwa w przewodach wiązki klapy.

Moduł do własnej konfiguracji świateł E39 sprzedam!

icon3.png BMW E36 316i M43

icon1.pngBMW E61 530D M57N

Opublikowano
Wszytko wskazuje na to że jednak jest przerwa w przewodach wiązki klapy.

Powiedz czy można odłączyć wtyczkę z modułu aby sprawdzić ciągłość na przewodach? Moduł się nie uszkodzi i/lub rozkoduje wiesz może?

Opublikowano

Cześć!

Panowie wracam z nowymi informacjami. Otóż za brak trzeciego stopu winnym okazał się wzmacniacz anteny :shock:

Okazuje się, że wiązka w E91 wchodzi do wzmacniacza anteny (bynajmniej tak to nazywają na allegro - wchodzą do niego również przewody antenowe) umiejscowionego pod lewym zaczepem kratki.

W pierwszej kolejności sprawdziłem przejście żółto/czarnego przewodu przy FRM i przy lotce - wszystko ok. Zatem dołożyłem "masy" na krótko i stop zaświecił :norty: zatem zacząłem przekładać przewód masowy i natknąłem się na to ustrojstwo "wzmacniacz antenowy" środkowy pin nie przewodził (masa).

Z elektroniki jestem dość słaby więc nie nazwę poprawnie elementu który został uszkodzony ale nie ma "przejścia" zaraz za i przed elementem o oznaczeniu "470".

Zatem pozostało mi szukać wzmacniacza antenowego i tu do Was pytanie bo znalazłem z wyglądu identyczny też od E91 jednak ma nieco inne numery. Czy są różne wzmacniacze antenowe w zależności od wersji itp?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Dokładnie tak. Są różne wzmacniacze, w zależności od wyposażenia. Musisz dobrać wg swojego VINu

Mam wrażenie, że jednak nie o tym samym "wzmacniaczu mówimy". Chodzi mi dokładnie o tą część:

2848f9f42068.jpg

7d87058ffb42.jpg

Zatem zaktualizuję pytanie czy ten moduł/wzmacniacz jest różny w zależności od wyposażenia? Numer 108196-10 występuje na każdym dostępnym (allegro) module/wzmacniaczu.

Pozdrawiam,

EDIT:

Na realoem podają, że moduł/wzmacniacz jest zamienny z numerem: 65209141491.

Pozdrawiam,

Opublikowano

Stop zaświecił :mrgreen: :norty:

Winnym okazał się jak wyżej moduł/wzmacniacz antenowy 65209141491 wymiana rozwiązała sprawę.

Pozdrawiam.