Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam problem z odma. kupilem niedawno samochod i przy sprawdzaniu go okazalo sie ze jest pekniety przewod od odmy. silnik falowal delikatnie i bylo slychac lekkie gwizdanie z przewodu. rurka zostala wymieniona ale okazalo sie ze inna rurka ktora idzie od niej (taka metalowa) miala zablokowane te waskie rowki co za jakby wokol tego glownego wylotu. rurka wymieniona ale samochod zaczal mocno dymic i pluc olejem z rury wydechowej. mechanik twierdzi ze trzeba wymienic pokrywe zaworow. moze ktos sie spotkal z taka sytuacja??
Opublikowano
rozmawialem telefonicznie z jednym z mechanikow BMW i powiedzial mi ze nalezy wymienic cala odme bo po jej stronie lezy problem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak,od odmy zacząć.Jeśli są wycieki oleju z pod pokrywy to trzeba wymienić uszczelkę a nie pokrywę.
Opublikowano

wycieki byly. i uszczelka zostala wymieniona. ale tu chodzi o to ze olej wypluwal przez rure wydechowa. i mechanik twierdzi ze zapchaly sie jakies kanaly powietrzne w pokrywie zaworow, ze niby odma jest z pokrywa polaczona.

inny mechanik znow twierdzi ze co ma pokrywa zaworow do odmy i ze wymienia sie caly komplet odmy a nie pojedyncze elementy tak jak zrobil 1 mechanik

a przez to ze dymilo i wywalalo olej rura to mechanik nr 1 odlaczyl odme i zatkal ja korkiem. wszystko niby dziala w takiej postaci, oczywiscie zdaje sobie sprawe ze to w sumie tylko zludzenie bo odma nie dziala. ale czy moge normalnie tak jezdzic?? czy cos moze sie stac??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najpierw wymień odmę,najlepiej cały zestaw z wężykami.Masz silnik M54 i odma nie jest zespolona z pokrywą zaworów tylko jest oddzielną częścią.
Opublikowano
dzieki wielkie za pomoc. odma zmieniona i wyglada na to ze wszystko jest ok. nic nie dymi nic olejem nie pluje. byl rozgrzewany i testowany. pozdrawiam