Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Ostatnio borykam się z problemem przy parkowaniu, mianowicie jak odpalam auto i wrzucam wsteczny ( to zaczyna mi PDC piszczeć ciągłym sygnałem nawet jak nie mam nic za Sobą. Jak wrzuce luz i spowrotem wsteczny to juz nie ma dźwięku ). Ostatnio nawet już w ściane przywaliłem na parkingu bo przestały już kompletnie działać.

Poniżej zdjęcia z inpy z błędów

http://s12.postimg.org/xp4xg9yjd/DSC_0305.jpg http://s12.postimg.org/5auwinlll/DSC_0306.jpg

filmik przy wbitym wstecznym, audi za mną przytulone do samego zderzaka prawie. ps. sorki za jakoś nagrania

https://youtu.be/vy2aQsErpsM

jak widać prawe oba nie reagują na auto z tyłu a lewy skrajny wariuje z wartościami chociaż auto stoi w miejscu..

co zrobić Panowie?

Opublikowano

Twój PDC zachowuje się standardowo. Przy uszkodzonym którymś z czujników i wrzuceniu wstecznego piszcząc informuje o usterce i wyłącza się.

Co do błędów to nr 19 ok, wskazuje tylny środkowy prawy czujnik.

Błędy 20..22 sugerują usterkę czujników przednich, pewnie błąd opisów w inpie bo w E46 nie było czujników z przodu.

Zamieniając opis z przód na tył wychodzi, że masz uwalone wszystkie tylne czujniki, a to się raczej nie zdarza.

Szukałbym problemów w wiązce. Zacznij od przeglądu wtyczek czujników.

Opublikowano

a patrzyłęś na filmiku jak się czujniki zachowują?

a tak w ogóle to gdzie szukać to o czym piszesz?

Opublikowano

Teraz sobie filmik obejrzałem, ale to nie zmienia tego o czym pisałem.

Możesz to analizować i próbować pisać z tego doktorat, ale wg mnie to nie ma sensu.

Trzeba mieć pecha, żeby wszystkie 4 czujniki padły w jednym czasie.

Obstawiam problemy z wtyczkami lub z wiązką ewentualnie moduł.

Ja miałem uszkodzony jeden czujnik, lewy tył. Efekty dźwiękowe i zachowanie PDC było dokładnie takie samo.

W touringu bez m-paku lewy tył można wyciągnąć wkładając rękę obok tłumika pod zderzak. Jak jest w innych nie wiem.

Opublikowano

oki dzisiaj będe się bawił z wykręcaniem disy więc sprawdzę też i to :)

edit :

wczoraj sprawdzaliśmy z kolegą i problem jest następujący,,

nie działa prawy środkowy czujnik, jest trochę jakby strzelony kamieniem na dole i w INPIE nie daje znaku życia ( pozostałe 3 działają i pokazują odległości ).

i powiedzcie mi teraz czy możliwe jest to że przez jeden czujnik nie działało w ogóle? nie pika mi w ogóle tylko jak wbije wsteczny na początku to zasygnalizuje że nie działa ten drugi od prawej i potem nic nie pika już.

i jak się do niego dostać, trzeba ściągać zderzak żeby tam dojśc? od spodu sprawdzałem i słabo to widze