Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W mojej F10 mam seryjne zwykłe podstawowe nagłośnienie stereo. Bez wzmacniacza.

Postanowiłem zamontować jako pierwszy krok dedykowany zestaw gladen extreme na ten moment jeszcze bez wzmacniacza.

Generalnie podmieniłem suby, średnie w drzwiach i dołożyłem tweetery przy lusterkach, których nie było.

Teraz pytanie czy przy takiej zmianie wymagane jest podłączenie do komputera i konfiguracja?

Gdyż aktualnie po podłączeniu grają mi tylko suby i tylne na półce, a średnie w drzwiach i tweetery cisza.

Jeżeli chodzi o podłączenie to wszystko jest prawidłowo.

Będę wdzięczny za pomoc i informacje.

Opublikowano
Czy instalując te małe głośniki przy lusterkach trzeba prowadzić nowe kable czy też kable już tam są i wystarczy podpiąć głośniki ?
Opublikowano

W zestawie gladen extreme były zwrotnice i tweetery podłączałem do nich.

Oryginalnie nie było tweeterów i kabli.

Dochodził tylko oryginalny kabel do średniotonowego głośnika w drzwiach.

Opublikowano

Hej,

Jakbyś był z małopolski to dałbym Ci namiar na gościa który za niedużą kase Ci to wszystko podłączy i wystroi. Chyba że chcesz mieć satysfakcje, że sam podłaczyłeś.

Zacznij od kupienia wzmacniacza, który będzie dobrze działał z BMW. Mam u siebie podobny zestaw (Audio System Xion 200 BMW Plus), rożni się nazwą producenta, ale zasadniczo to jest to samo (u mnie są lepsze woofery, w Gladenie możliwe że średniaki). Moja pierwsza obawa to impedancja głośników, w zestawie Gladen jest 2 Ohm, więc podłaczanie tego bezpośrednio pod ori navi bez wzmaka nie jest zalecane (chyba że chcesz niedługo zakładać temat o spalonej końcówce mocy w navi).

Wracając do pytania z tematu. Nie trzeba podłączać komputera, tj. działa u mnie dobrze, ale więcej szczegółów Ci nie powiem. U mnie jest wzmacniacz w bagażniku z którego sygnał idzie na cały przód.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Teoretycznie nie jest wymagane. Nie wiem jak dokładnie wykonano podłączenie w Twoim samochodzie. Jednak zakładam, że nie była położona nowa instalacja okablowania głośnikowego, a korzystałeś z ORI przewodów. Rozłączyłeś przewody przy wooferze, a tym samym spowodowałeś brak sygnału na przewodach w drzwiach. Przy wooferze masz 4 kabelki, które zwierane są w odpowiednie pary po wpięciu wtyczki w fabryczny głośnik. Wracając do kodowania. Przy wersji Stereo wykonuje się przeważnie ten zabieg, aby pozbyć się korekcji, która zastosowana jest przy tej wersji systemu. Sporo informacji na temat audio w BMW można znaleźć tutaj - https://www.facebook.com/pages/BMW-Sound-Systems/360329657470512 .