Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam straszny kłopot Wymieniłem juź 2 wiatraki i nic. Nie kręci. Napięcie i masa na kostce jest. Jakie napięcie powinno być na tym cienkim trzecim kabelku i skąd ono jest podawane? Z jakiegoś sterownika? Wentylator 3 piny 1999r 2.0 B.
Opublikowano

W okolicach 5v jesli dobrze pamietam (mozliwe ze 3), idzie nim sygnal pwm (sterowanie wypelnieniem), z dme w Twoim przypadku, musialbym sprawdzic w wds, musisz sprawdzic przejscie pomiedzy pinem a kostka,

Nie dziala Ci w jakim sensie?

Po wlaczeniu klimy? Najprosciej z poziomu inpy w dme go uruchomic, to raz, dwa jesli masz zalozony panel klimy np od tds, to wtedy moze Ci nie uruchamiac wiatraka..

Opublikowano
W takiem sensie,że nie kręci wiatrak. A skąd idzie ten cienki kabelek do wentylatora? Ja słyszałem,ze tam jest 1 max 2 volty na tym cienkim kabelku.
Opublikowano

Czyli nie wiesz kiedy powinien dzialac?

A ja twierdze ze ma od 3 do 5v z naciskiem na 5v..

I nie slyszalem a sprawdzalem mase watkow na elektrodzie w ktorych pisali ludzie zajmujacy sie naprawa tych wiatrakow jak ostatnio u siebie wymienalem 4pinowy na 3pinowy

Wiatrak sie nie bedzie krecil jesli nie masz sprawnej klimy, a juz napisalem ze wychodzi z dme

.

Opublikowano
ktoś kiedyś pisał, że miał uszkodzoną wiązkę, tę przy wiatraku, spróbuj odpalić wiatrak z inpy, jeżeli zacznie chodzić, tzn., że wiązka i wiatrak jest ok. Ja tak miałem, że wiatrak z inpy działał, a komputer silnika nie załączał w ogóle klimy, bo tem program się gdzieś w nim skasował.
Opublikowano
Jak to inpą zrobić? Na kostce do wiatraka jest napięcie masa. Nie ma sygnału na ten cienki kabelek. Kabelek ma przejscie ko kompa.
Opublikowano

inpa:

Wchodzisz w DDE4.0, activate -> activate1 -> el. fan (bodajże F2)

I procentowo wpisujsz wartość -> enter = kręci :)

Opublikowano
wchodzisz w E39- motor i masz: DDE4 dla M57 ( jeżeli masz 530d), a jeżeli masz inny silnik , to wchodzisz pod swój model silnika.
Opublikowano
A skasowałeś błąd wentylatora w kompie? Mi klima i wentylator dopiero zaczęła działać jak wykasowałem ten błąd