Skocz do zawartości

Klima E39 napięcia na wentylatorze 3 piny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam straszny kłopot Wymieniłem juź 2 wiatraki i nic. Nie kręci. Napięcie i masa na kostce jest. Jakie napięcie powinno być na tym cienkim trzecim kabelku i skąd ono jest podawane? Z jakiegoś sterownika? Wentylator 3 piny 1999r 2.0 B.
Opublikowano

W okolicach 5v jesli dobrze pamietam (mozliwe ze 3), idzie nim sygnal pwm (sterowanie wypelnieniem), z dme w Twoim przypadku, musialbym sprawdzic w wds, musisz sprawdzic przejscie pomiedzy pinem a kostka,

Nie dziala Ci w jakim sensie?

Po wlaczeniu klimy? Najprosciej z poziomu inpy w dme go uruchomic, to raz, dwa jesli masz zalozony panel klimy np od tds, to wtedy moze Ci nie uruchamiac wiatraka..

Opublikowano
  • Autor
W takiem sensie,że nie kręci wiatrak. A skąd idzie ten cienki kabelek do wentylatora? Ja słyszałem,ze tam jest 1 max 2 volty na tym cienkim kabelku.
Opublikowano

Czyli nie wiesz kiedy powinien dzialac?

A ja twierdze ze ma od 3 do 5v z naciskiem na 5v..

I nie slyszalem a sprawdzalem mase watkow na elektrodzie w ktorych pisali ludzie zajmujacy sie naprawa tych wiatrakow jak ostatnio u siebie wymienalem 4pinowy na 3pinowy

Wiatrak sie nie bedzie krecil jesli nie masz sprawnej klimy, a juz napisalem ze wychodzi z dme

.

Opublikowano
  • Autor
Klima sprawna. Działa jak się jedzie, chłodzi. No nic kupię dziś nowy wiatrak i zobaczymy. Odezwę się.
Opublikowano
  • Autor
A wiec tak. Nowy wiatrak. Zasilanie na kostce jest a nie kreci. Co jest?
Opublikowano
ktoś kiedyś pisał, że miał uszkodzoną wiązkę, tę przy wiatraku, spróbuj odpalić wiatrak z inpy, jeżeli zacznie chodzić, tzn., że wiązka i wiatrak jest ok. Ja tak miałem, że wiatrak z inpy działał, a komputer silnika nie załączał w ogóle klimy, bo tem program się gdzieś w nim skasował.
Opublikowano
  • Autor
Jak to inpą zrobić? Na kostce do wiatraka jest napięcie masa. Nie ma sygnału na ten cienki kabelek. Kabelek ma przejscie ko kompa.
Opublikowano
  • Autor
A jak "ten" program dograć?
Opublikowano
  • Autor
Jak zakodować wiatrak ncs?
Opublikowano

inpa:

Wchodzisz w DDE4.0, activate -> activate1 -> el. fan (bodajże F2)

I procentowo wpisujsz wartość -> enter = kręci :)

Opublikowano
  • Autor
gdzie tego szukać? DDE4.0
Opublikowano
wchodzisz w E39- motor i masz: DDE4 dla M57 ( jeżeli masz 530d), a jeżeli masz inny silnik , to wchodzisz pod swój model silnika.
Opublikowano
  • Autor
Ale ja tam byłem i tam a activate nie ma nic takiego? Nic nie ma el. Fan
Opublikowano
A skasowałeś błąd wentylatora w kompie? Mi klima i wentylator dopiero zaczęła działać jak wykasowałem ten błąd
Opublikowano
  • Autor

Wykasowałem ale błędy wracają. Musze gdzieś rozszyfrować co to za błędy. Na pewno na silniku mam błąd 125. Wiatrak nowy. Nie kręci. Nie wiem co jest? Co znaczy te błędy z klimy?

A błędy klimy tu:

http://s2.ifotos.pl/mini/CCjpg_wqhpnsn.jpg