Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Borykam się z problemem usunięcia wycieków w moim aucie e60 530D silnik M57N2 235 tys km przelotu.

W zeszłym tygodniu zlikwidowalem jeden wyciek z układu dolotowego, leciało przez taką gumową uszczelkę między turbiną a dolotem.

W czasie jej wymiany okazało się, że w dolocie jest troche oleju i tu nasuwa się pierwsze pytanie czy to normalna sytuacja?

Turbina jest nowa, oryginalna, żadna regeneracja wymieniona jakies 3 miesiące temu, wszystko zrobione zgodnie z zaleceniami, nowa odma filtry itp wiec skad ten olej?

Dodam, że widać było widać troche oleju na turbinie od strony dolotu.

Auto chodzi wzorowo, turbo nie wydaje zadnych podjerzanych dzwieków..

Aktualnie pojawił się kolejny wyciek, z drugiej strony silnika najprawdopodobniej spod kolektora ssącego. Klapki mam w nim usunięte ponieważ były nieszczelne, przez jakiś czas był spokój..

Moje pytanie brzmi, czy w naszych dieslach to norma, że w kolektorze jest olej? Nie są to jakieś duże ilości, na bagnecie raczej tego nie widać..

Czy może nowe turbo za które zapłacilem 4 tys nadaje sie do reklamacji?

Z góry dzieki za opinie

Opublikowano
Sprawdź czy ten olej jest przed turbo. Jeżeli tak, to masz odpowiedź. Oryginalne turbo, w sensie kupione w ASO i tam zamontowane?? Jeżeli ubytki są niewielkie i nie da się ich za bardzo zmierzyć, to ten olej jest z odmy prawdopodobnie. Trochę się go może tam przeciskać i jeżeli nie widać zużycia, to bym się tym nie przejmował. Jakiego oleju używasz?
Opublikowano

Dzieki za zaint sie tematem..

Turbo kupione w sklepie znanym i cenionym na tym forum.

Montowane przez mechanika zatrudnionego u mnie w firmie.. Nie wiem, może on coś popsuł...

W każdym razie robił wszystko zgodnie z instrukcją która była dołączona do turbiny.

Ale jak mam sprawdzić, że wyjąć i oddać do sprawdzenia??

Znowu tyle roboty???? Przzeraza mnie to..

Olej z nowej odmy??? to jest możliwe ze ona coś puszcza???

Oleju używam catrol edge 0w30 też sie własnie zastanawiam czy nie zmienić na jakiegoś motula 5w30..

W tym tygodniu zdejme ten kolektor, sprawdzi sie czy moze czasem nie jest gdzies pekniety plus wymiana uszczelek..

Mam nadzieje ze to pomoże bo powiem szczerze ze jestem juz troche zmeczony niekącząca sie walką z wyciekami.. Wymienialem juz nawet uszczleniacze na wale przedni i tylni roboty z tym było poprostu od groma..

I oczywiście widać też małe wycieki na misce olejowej.. masakra..

Opublikowano
Dzieki za zaint sie tematem..

Olej z nowej odmy??? to jest możliwe ze ona coś puszcza???

Nie olej tylko opary olejowe bo jak wiadomo odma sluzy do odpowietrzania walu korbowego. Jak odkrecisz korek olejowy podczas pracy silnika to bedziesz widzial te opary

Mam to samo lecz oleju jako takiego nie ubywa wiec sie tym nie przejmuje