Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przy okazji padu czujnika wału i sody lambda wpadłem na błąd 212 - zacięcie mechaniczne Vanos. Wymieniłem czujnika wału, sondy... jest czysto poza pojawiającym się ciągle błędem 212. Czasem zdarza się że silnik od dołu ciągnie bardzo elastycznie ale częściej idzie ciężko i nabiera wigoru od 2,5k rpm... - cały czas tak miałem, nie interesowałem się błędami bo nic się nie działo... ;-)

Zakres pracy wałka wg inpa jest u mnie w zakresie 10-37 st (odczyt podczas jazdy) - na Creatorze C310 jest to 14st na jałowym po przegazowaniu dochodzi do 36 st - pewnie kwestia wyskalowania.

Zawór jest sprawny ma ok 26ohm. Może czujnik wałka ...nie miałem żadnego błędu z jego strony ?

Jaki powinien być zakres przesunięcia wałka w silniku M52B28 z pojedyńczym vanosem ? ...może ktoś kiedyś grzebał i źle założył nastawnik i vanos pracuje w złym zakresie ? ...może się rozszczelnił (auto ma 20 prawie lat) ?

Może ktoś miał podobny problem ?

Pozdrawiam,

Wojtek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie będę się rozpisywał bo pełno info o tym na forum.Rozrząd do ponownego ustawienia i uszczelniacze vanosa do wymiany.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano

Dzięki za upewnienie co do wartości w okolicy 22.

Pewnie cały czas z tym problemem jeździłem w nieświadomości tego problemu.

Czyli pozostaje mi zabawa w uszczelnienie vanosa i jego poprawny montaż.

Dzięki za pomoc,

Pozdrawiam.