Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam bmw 520 d z 2007 roku. To co mnie niepokoi to duze spalanie. Jezedze tylko po miescie a spalanie wychodzi mi 14 l na 100km. Komputer nie pokazuje bledow. Sonda wymieniona (zaadoptowana prawidlowo), olej, filtry, odma wymienione. Znajomy elektronik poradzil mi sprawdzic uklad dolotowy.

Tu mam pytanie, czy znacie jakiegos dobrego mechanika w Łodzi?

Lub macie jakies pomysly co moze byc przyczyna?

Pozdrawiam Maciek

Opublikowano

jaka jest średnia prędkość jazdy na komputerze przy tym spalaniu ?

spalanie mierzone komputerowo czy przy tankowaniu ?

zależy w jakich korkach stoisz i ile godzin w sumie zajmuje Ci zrobienie w tym mieście tych 100 km

Mi średnie spalanie pokazywało max 8,5 litra w zime a w lato teraz 7,4 w silniku 3.0d.

Dziś zrobiłem reset ustawień i zrobiłem może z 500m i średnie spalanie na kompie pokazuje mi na chwile obecną 39,5 litra na 100km

Opublikowano
W korkach duzo nie stoje, teraz nie pamietam sredniej predkosci. Spalanie komputer pokazuje 12.3 l. A 14 litrow zatankpwalem pod korek po przejechaniu 100km (za kazdym razem tyle samo tankuje).
Opublikowano
Juz mam dane, srednia predkosc 18.8 km/h, spalanie komputer pokazuje 12.4. Jeszcze chyba zapomnialem dodac ze to automat. Dzisiaj jechelm w trybie manualnym i najwiekszy bieg jaki udalo mi sie wlaczyc to byl 3 (jezeli to wazne to jezdze po londynie, moze na tej drodze nie ma korkow, ale sa za to co chwile spowalniacze).
Opublikowano

18 km/h to aby zrobić 100 km potrzebujesz ponad 3h, więc nie dziwne że spala ponad 10 litrów, druga kwestia pewnie krótkie dystanse więc silnik nie nagrzany a z doświadczenia wiem, że jak diesel nie ma temp roboczej to pali bardzo dużo, dopiero przy temp roboczej i stałej prędkości ! uzyskuje się katalogowe lub nawet mniejsze spalanie.

Kolejkna kwestia, pewnie masz DPFa więc może co jakiś czas podlewać Ci ropę aby wypalać sadzę bo od wolnej jazdy i korków gromadzi się tego sporo w wydechu

Opublikowano

Dziekuje za informacje, dziennie robie okolo 10 km do 20km. Dpf juz wyciety, ale robil to jak sie okazuje bezmozgi mechanik. Wgrywajac nowe oprogramowanie poblokowal wszystkie bledy (ponoc moglem wymontowac polowe czesci i komputer nie pokazalby zadnej informacji), dodatkowo moc wyciagnal na maxa 220 kucy (ja mam ten slabszy silnik), przy depnieciu za mna zostawala czarna chmura, ze inne auta zatrzymywaly sie.

Teraz trafilem na chlopaka z pojeciem i wgral mi nowe oprogramowanie, moc zmniejszyl do 190, nie kopci, jezdzi plynnie itd.

Mysle jeszcze o wymianie egr, dlatego teraz bedac w pl chcialbym odwiedzic jakies speca od bmw w lodzi (z tym ze zadnego nie znam).

Opublikowano
jak Cie na autostradzie nie zatrzymają w Niemczech (choć w Anglii pewnie podobnie) to zapłaczesz jeszcze nad DPFem którego nie masz. Pół biedy że już kopcenie zlikwidowane to może na bok nikt Ciebie nie zabierze..