Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nareszcie odkryłem z mechanikiem przyczynę drgań kierownicy podczas hamowania cz. nr 6 http://bmwfans.info/parts-catalog/E46-Sedan/Europe/330i-M54/L-N/may2002/browse/front_axle/front_axle_support_wishbone/. Guma jest twarda, sparcianiała, choć bez spękań. Mechanik sugeruje żeby jeździć i nie wymieniać, ale wolałbym pozbyć się problemu. Pytanie, czy wymienić tylko gorszą część, czy parami. Mam m-pakiet, czy dedykowana jest specjalna tuleja, czy wszystkie e46 mają to samo, np. https://czescidobmw.pl/wahacz/tuleje-+-m-pakiet-sportowy-ii/tuleje-wahaczy-lemforder,853.html
Opublikowano

W moim ori sport dost, które też są inne niż zwyklaki wymieniałem te tuleje - nie ma różnic.

Sam wahacz jest inaczej wyprofilowany.

Wymieniaj parę

Opublikowano
Dzięki chłopaki. A pomyśleć że dwa lata temu niepotrzebnie przez to wymieniłem prawie nowe tarcze (7000km) na nowe ORI. :duh: Dobrze że żona tego nie czyta :mrgreen:

"Panie Boże spraw, żeby kiedy umrę, żona nie sprzedała moich zabawek za tyle ile powiedziałem jej że kosztowały"

Drgania nie ustaną. Jeśli auto dobrze prowadzi się w koleinach to nie tuleje są przyczyną drgań tylko zwichrowane piasty.

Opublikowano

W dalszym ciągu masz wibracje? I uważasz, że jeśli nie ma ich w czasie jazdy , a są tylko przy hamowaniu to po wymianie tulei ustaną?

U mnie wibracje wróciły. Po toczeniu (w sumie nowych tarcz) było dobrze przez 1000 km i ponownie są. Gdyby odpowiedzialne były za to tuleje to toczenie nic by nie dało...

W sumie olałem temat bo ma już nową zabawkę :)

Opublikowano

Guma sztywnieje i tłumi drgania...dobra nie będę się spierał. U mnie te gumy są oryginalne i swoją sztywność pewnie już dawno straciły, ale nie są pozrywane, a drgania mam takie same zimą jak i latem.

Ostatnio podczas porządków w garażu znalazłem tuleje do e30, które zaprzyjaźniona firma teścia zalała elastomerem. Zderzaki kolejowe kiedyś mieli z tego robić. Nie mam niestety już e30 , ale jestem ciekaw jak takie "betonowe" tuleje się zachowują.