Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam Mini Coopera (R50) i mój problem jest taki, że cały czas mi świecą światła stopu (znaczy cały czas po włączeniu zapłonu). Moja pierwsza myśl to czujnik świateł stopu więc kupiłem ten: http://www.ebay.co.uk/itm/161581571421?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Niestety po wymianie dalej to samo.

I teraz moje pytanie, jak taki czujnik działa? Czy światła nie zapalają się w ogóle po wyjęciu czujnika czy świecą cały czas? Historia auta nie jest mi znana (znajomy kupił od osoby z problemami finansowymi która o auto w ogóle nie dbała).

Macie jakieś pomysły? Myślałem, że zwarcie ale jak się odłączy bezpiecznik od świateł to gasną (a nie gasną przy żadnym innym) więc jestem pewny, że to gdzieś na drodze czujnik - komputer (chyba, że 12v leci prosto do świateł z czujnika) - światła.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Opublikowano
Tradycyjne czujniki(dwupinowe) przerywają obwód prądu, po wciśnięciu hamulca styki się łączą i stopy świecą. Na początek sprawdź wyregulowanie swojego czujnika - ustaw w skrajnych położeniach bo być może tutaj jest problem.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, mój czujnik ma 4 piny i jest cały plastikowy, regulacje próbowałem na maksa w każdą stronę ale jak jest wyciągnięty na maks to zaraz wraca do skrajnie wciśniętej pozycji pod naciskiem pedału stopu. Chyba zabiorę auto do jakiegoś specjalisty. Jak to wygląda, mam zabrać do warsztatu w którym robią BMW czy musi być specjalistyczny dla Mini?

Zwarcie to to raczej nie jest, myślałem, że zwiera do czegoś innego co się załącza z zapłonem ale światła gasną tylko po wyjęciu bezpiecznika od świateł, przy wszystkich innych świecą.

Najgorsze jest to, że głupi myślałem, że sam zrobię i płacę za ubezpieczenie już 150 funtów drugi miesiąc, myślę, że za te pieniądze bym miał już to rozwiązane...