Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, problem dotyczy samochodu e90 320d 2007r., po zakupie samochodu od samego początku wyskakiwał mi błąd "SOS call system failure" i oczywiście nie mogłem sparować telefonu poprzez Bluetooth. Szperając po postach i po dostaniu się do miejsca gdzie znajdować powinien się moduł TCU zastałem same nakrętki i odpięte wtyczki. Ktoś sprzedając po prostu sobie to "pożyczył". Jest moduł MULF2 HIGH BASIS SVS i teraz moje pytanie czy aby zapobiec błędom (navi prof. nie wyświetla daty godziny ani opisów, brak bluetooth i nie działa port USB) spowodowanym brakiem TCU musze dokupić taki moduł? Jeśli tak to jak mogę dobrać odpowiedni model? A może istnieje możliwość korzystania z samego MULF'a i w jakiś sposób przeprogramowania sterownika nie tracąc przy tym tym wszystkich powyżej wymienionych funkcji?
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Masz dwie możliwosci:

1. Zamontować moduł TCU i zakodować go do auta

2. Zastąpić opcję SA633 opcją SA644, zaterminować połączenie MOST po module TCU, przepiąć antenę BT oraz mikrofon do modułu MULF i oczywiście zakodować auto pod opcję SA644

Na MULF bez TCU będziesz miał wszystkie funkcjonalności z wyłączeniem usługi BMW Assist.

Opublikowano
Czyli biorąc pod uwagę drugą metodę to najpierw należy w miejsce TCU zastosować pętlę światłowodową (dostanę to gdziekolwiek bo na allegro nie znalazłem)? A jeśli chodzi o kodowanie auta pod opcję SA644 to jest to skomplikowane? i wymagany jest do tego NCS Expert? Dodam, że programowaniem/kodowaniem w samochodach się jeszcze nie zajmowałem lecz jakoś mnie to nie przeraża. :)
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Jest ktoś w stanie opisać w miarę po kolei jak należy zakodować samochód pod opcję $644?

Rozumiem ze w NCSie do VO w CAS i NFRM muszę dodać opcję $644. Jak wtedy zakodować auto pod opcję SA644??

Co w tym przypadku z opcją SA633? Czy należy ją usunąć z modułów CAS i NFRM?

Dodatkowo mam pytanie co zrobić z pojawiającym się komunikatem "SOS call system failure" czy należy usunąć opcję BMW ASSIST z modułów?

• 1 rok później...
Opublikowano

Odświeżam temat bo jakoś się z tym nie uporałem jeszcze a mam zamiar doprowadzić to do końca.

Jest ktoś w stanie przedstawić jak zakodować funkcję S644 zamiast S633 w NCSie? Jestem przy tym w stanie "coś" zepsuć?

Samochód jest z 2007 roku ale w 2009 był jeszcze programowany. Nic to nie zmienia?