Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam F30 bez navi ale posluguje sie przez Iphona google maps, ktora wykorzystuje transfer komend glosowych po BT - po prostu slychac w radiu ze trzeba skrecic w prawo lub w lewo itp.

Pytanie brzmi.

Jak wykorzystac ta komunikacje z telefonem aby mozna bylo puszczac muzyke w ten sposob ?

Opublikowano
Właśnie dziś oglądałem 328i F30 z tym bardziej wypasionym systemem łączności BT, z 2012 i połączywszy się z samochodem, rozmowy działały, tytuły utworów / albumów z Deezera czytał, ale muzyki nie odtwarzał - nie byliśmy w stanie dojść ze sprzedawcą dlaczego. Iphone 5.
Opublikowano
U Ciebie też czyta albumy / tytuły, a nic nie słychać? Czy jak to dokładnie wygląda?
Opublikowano

1. Aktualizacja powinna załatwić sprawę

2. Jak nie pomoże - sprawdzić w ustawieniach sparowanego urządzenia jakie parametry ma przypisane? (zdaje się sa 3 - telefon, muzyka i coś jeszcze). kiedyś tez mi cos nie "grało" i okazało się, że opcja muzyki sie w jakis dziwny sposob odznaczyła :)

Opublikowano
U Ciebie też czyta albumy / tytuły, a nic nie słychać? Czy jak to dokładnie wygląda?

U mnie po prostu w ogole nie da sie puscic muzyki z telefonu.

A z navi (google maps) normalnie ida komunikaty.

Przy wyborze dzwieku nie moge wlasciwie wybrac opcji z telfonu jest tylko AUX i USB

Opublikowano

Dalem poprzez USB ale wyskoczyl komunikat ze to najnowsza wersja.

Pytanie jak mam puscic muzyke przez Iphona skoro nie mam przy zewnetrznych urzadzeniach w ogole wyboru iphona ?

• Członkowie klubu
Opublikowano
Podaj listę kodów wyposażenia rozpoczynających się cyferką 6 np.: 609, 6NS, etc... wg. VINu Twojego auta.
Opublikowano

@prmax

Mam podobny "problem". U mnie występuje tylko 6NH. Czy w takim układzie jest jakakolwiek szansa na słuchanie muzyki poprzez bluetooth?

M.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Z którego roku jest Twoje auto ?

Czy posiada nawigację Professional (SA609), Business (SA606) lub może samo radio ?

• Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)

@ledakar

@hektorrr

Wasze auta posiadają radio BMW Professional typu HEADUNIT_ENTRY z ekranem 6,5 cala.

Na tych jednostkach nie ma możliwości uruchomienia streamingu audio via BT bo nie obsługują profilu A2DP.

Konieczne jest rozszerzenie instalacji o moduł COMBOX a następnie przełączenie portu USB, AUX oraz mikrofonu do tegoż modułu.

Warunkiem koniecznym jest radio posiadające szynę MOST, inaczej je także trzeba będzie wymienić.

Gdyby Wasze pojazdy były wyprodukowane w 2014 roku, wtedy fabrycznie posiadałyby jednostkę HEADUNIT_ENTRY opartą o NBT (nowa grafika) to byłaby możliwość zakodowania opcji 6NS i korzystania ze streamingu audio bez dokładania dodatkowych modułów.

Edytowane przez prmax
Opublikowano
@prmax Wielkie dzięki za odpowiedź. Chyba sobie odpuszczę te modyfikacje i przejeżdżę czas do końca leasingu z tym co jest :)
Opublikowano

@prmax dziekuje ja rowniez,

nurtuje mnie 1 rzecz.

Sprzetowo wg mnie jest ok skoro przy nawigacji z telefonu po BT dzwiek idzie, wiec wychodzi na to ze bez problemu sprzet to ogarnie a jedynie problem jest w software.

Wlasciwie w tv wystarczylo by to jakos puscic inaczej aby muzyke streamowal na radio w samochodzie.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Chodzi o to, że do streamingu audio via BT jest wykorzystywany A2DP(Advanced Audio Distribution Protocol). Wbudowany moduł BT w radio nie obsługuje tego profilu (ograniczenie sprzętowe).

Rozmowy telefoniczne i obsługa telefonu realizowane są przez profil HFP, który nie nadaje się do przesyłania dźwięku w jakości akceptowalnej przez słuchacza :wink:

Opublikowano

Witam,

czy przy tych kodach będzie działać odtwarzanie muzyki z telefonu przez BT? Samochód z 12/2012:

609A

614A

615A

698A

6AAA

6ABA

6NFA

6NKA

6NRA

6VAA

6WAA