Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebuję pomocy przy kupnie skrzyni biegów.

Chodzi o tą skrzynię: http://allegro.pl/skrzynia-biegow-bmw-e36-m43-1-6-i-2200022598-99r-i5500749133.html

Gość jest z Oławy, tak jak ja, więc mam to pod nosem, dlatego piszę tutaj, żeby ktoś może mi coś doradził.

Sprzedający uparł się, ze ta skrzynia nie podejdzie do mojego M50B25, bo jest od silnika 1.6. Ma rację, czy jest idiotą?

Normalnie to poszukałbym gdzie indziej, bo gość średnio przyjemny. Ale skrzynia z 99 roku, na miejscu, wydaje się sucha i od 1.6, to może nie zamęczona jak po ISie, albo 2,5 litra...

Dzięki za pomoc

Opublikowano
Skrzynia podejdzie ale jeśli w swoim aucie masz skrzynię zf-a to będziesz musiał zmienić przednią część wału i łącznik skrzynia <-> wał na taki z b20 .Sprawdż jaki rozstaw śrub wału i łącznika masz u siebie wtedy sprawa będzie jasna.
Opublikowano

Skrzynię mam Getraga. Tak więc nie ma żadnej różnicy miedzy skrzyniami od M50 z początku produkcji i skrzyniami M43 z końca? Pasują zamiennie i mogę taką kupić?

Nie będzie problemu z wysprzęglikiem? Czy te nowsze e36 nie miały centralnego siłownika montowanego na wałku? Tak jak na przykład miał silnik m57D30?

Opublikowano

W pierwszych m50 był montowany getrag który różnił się nieco wyglądem od tych póżniejszych jego numer 260.0.1663 ale nie pamiętam jaki miał rozstaw śrub łącznika wału .

Skrzynia z ogłoszenia podejdzie bez problemu,otwór na wysprzęglik może się różnić średnicą ale to akurat mały problem .Reszta musi pasować.