Skocz do zawartości

Opony w parach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pewien problem. Uszkodziłem jedną sztukę z moich opon. Opony mają obecnie 6mm bieżnika także jeszcze da się pojeździć, ale z drugiej strony nie ma sensu kupować nowej, bo będzie spora różnica. Jest wyjście by poszukać używanej, ale nigdzie nie ma konkretnie takiej opony. Czekam już ponad tydzień i nic się nie pojawiło. Mam dwie opcje. Pierwsza to kupno nowego kompletu i wyrzucenie 3 dobrych opon lub kupno 2 sztuk i włożenie ich na jedną oś. Obecnie mam 225/45/18. Mam pomysł by kupić 2 sztuki takich samych lub szerszych opon i wrzucić je na oś. Problem polega tylko na tym jak zachowuje się auto, kiedy ma inne opony na jednej osi a inne na drugiej. Prawo co prawda dopuszcza taką jazdę, ale dla mnie to mało przekonywujący argument. Ktoś ma doświadczenie w takiej kwesti? Jest to zauważalne?

Import pojazdów z USA, Kanady, Emiratów.

www.importusa.pl

www.facebook.com/importusa

Opublikowano
Napisze tak, ja tam żadnej różnicy w prowadzeniu samochodu nie widzę ani też żadnego pogorszenia trakcji i tym podobnych rzeczy nie uświadczyłem, a jeździłem długo na podobnych "mixach" z podobnych przyczyn jak ty raz uszkodzona opona i felga po zaliczeniu dziury i wtedy przesiadłem się z czterech Dunlop SP Sport Bluresponse na 2 sztuki które poszły na przód a na tył trafiły nowe Continental ContiPremiumContac i tak jeździłem ponad rok aż jedna z Dunlopów dostał bicia promienistego i wtedy pożegnałem się na dobre z Dunlopami i dokupiłem dwa takie same nowe Continentale i znowu przekładka opon przód/tył. Zrobiłem tak prawie 30kkm bez żadnych skutków ubocznych :), zwracałem uwagę tylko na indeks prędkości aby był taki sam lub większy oraz nośność opony była podobna.