Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ostatnio miałem problem z ładowaniem, jakies rok temu (30tys km) oddawalem go do regeneracji, (nie lubie tego robic bo wszystko robie sam ale to jedyna rzecz jakiej sie nie podjąłem )

tydzien temu jak wracalem z trasy 150km to pod koniec gdy obroty schodzily ponizej 1700rpm zapala sie kontrolka akumulatora, wlaczylem wiec Test 9 i ładowanie pokazywało 12,3v, po 20km i dotarciu do domu było 12,0v, nastepnego dnia obmacałem całego altka popsikałem wd40 wtyczi i głowny + i ruszyło, odpalam jest 14,5v.

przedwczoraj jadac znów w trase 150km było dosc gorąco po ok 100km i pocisnienią go troszke jadac pare km 210km\h (niemiecka autostrada) po zwolnieniu znow ukazala sie kontrolka ładowania,

wyłączyłem zbędne odbiorniki prądu i tak jechałem, Test 9 pokazywał z początku 12,4v po ok 20km juz 11,8v a wiec ladowania nie było, czekalem az zejdzie do 11,5v i mialem auto gasic,

dziwne jest to ze mimo ze test 9 pokazywał juz napiecie poniezej 12v to kontrolka ładowania zapalała sie tylko ponizej 1700RPM, powyzej gasła i człowiek mógłby byc zupełnie tego nie swiadomy.

nagle sie obudził i ładowanie wskoczyło na 13,8v a po paru km juz do ksiązkowych 14,5v teraz jezdze od 2 dni krótkie trasy do 20km po miescie i caly czas jest okej ale nie lubie jak cos jest niepewne.

teraz nie mam jak zajrzec ale może tunel powietrzny ze zderzaka do altka jest zapchany i sie grzeje za bardzo? czy cos sie zawiesza albo konczy?

-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kurna,Sosna,przecież WD40 nie jest do takich spraw :cry2: Mogą kończyć się szczotki.Sprawdź to chłodzenie także.
Opublikowano
Jak zdejmiesz rurę od chłodzenia alternatora to wsadź palec od dołu w obudowę - jeżeli coś jest zapchane to właśnie tam. Sprawdzałem ostatnio 2 altki i w obydwu przypadkach było tam zabite głównie liśćmi z drzew, także o skutecznym chłodzeniu nie było mowy. Nie zagłębiałem się jak sam tunel jest skonstruowany, ale fakt faktem cały syf zatrzymuje się dopiero na alternatorze.