Skocz do zawartości

BMW e36 1.8is m42 Wymiana oleju w skrzyni biegów+Dyfer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zwracam się do was z prośbą o doradzenie w pewnej kwestii ponieważ jestem szczęśliwym posiadaczem BMW e36 1.8is z silnikiem m42 1995r. i strasznie uzależniłem się od niej <3. Zamierzam wymienić olej w skrzyni biegów i w dyfrze jednak nie mogę znaleźć tych odpowiednich.

Dzięki za pomoc ;)

Opublikowano

Do skrzyni jeśli pomarańczowa nalepka ATF to można np. Mobil ATF 320 - wejdzie ok. 1,1 litra, do dyfra Fuchs Titan Sintopoid 75W90 - wejdzie ok. 1,2 litra.

Ewentualnie można dobrać coś z Amsoila, ale to już wyjdzie ciutkę drożej.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano

Ok. Myślę że ten do dyferancjału wydaję się spoko. A z tym do skrzyni biegów najwyżej jeszcze po sklepach poszukam.

Dzięki wielkie za odpowiedź ;) :)

Opublikowano

Ewentualnie do skrzyni może kolega pokusić się o Amsoil ATF Signature Series Multi-Vehicle Synthetic Automatic Transmission Fluid już dłuższej nazwy nie mogli zapodać :wink:

Do 328i taki wlałem i szczerze powiedziawszy biegi lżej wchodzą zobaczymy jak spisze się w zimie, na razie same pozytywy.

Mobil w ISku też daje radę, w zimie nie gęstnieje biegi płynnie wchodzą, nic nie zgrzyta i nie huczy, mimo że marka średnia to stosunek cena/jakość na całkiem przyzwoitym poziomie.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Opublikowano

Taniej wyjdzie Castrol Syntrax Longlife 75W90

Ja bym lokował tak:

1. Amsoil

2. Fuchs

3. Castrol