Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam BMW e36 2.0i 1995r. SEDAN, którego kupiłem ze wszystkimi tulejami z tyłu do wymiany jakieś 3 miesiące temu :cry2:. No, prawie wszystkimi, szczerze mówiąc mechanik powiedział że do wymiany jest 6 tulei, niestety ojciec był u mechanika bo byłem wtedy w pracy i niby będzie wiedział które jak zaczniemy robić. I tak z tego co widzę to bardziej opłaca się kupić cały zestaw do tyłu niż pojedynczo. W lipcu mam urlop i myślałem żeby z ojcem to jakoś ogarnąć gdyż mechanik zawołał za wszystko 1200zł wraz ze zbieżnością, nie wiem czy jest to wygórowana cena, w sumie myślę że nie, ale dlaczego by nie zaoszczędzić skoro ma się do tego warunki, w sensie kanał, prasę się załatwi.

Czy ponadto jakieś specjalistyczne narzędzia są mi koniecznie potrzebne? Nie chciałbym się zabrać za to i później płakać że czegoś brakuje. Aaa, no i tamten mechanik powiedział że jedną śrubę będzie trzeba uciąć bo już się raczej nie wykręci, niestety nie powiem teraz którą, mam nadzieje że to mocno nie skomplikuje sprawy.

Jeśli chodzi o kupno samych tulei to jest w czym wybierać, dlatego pytam czy warto zainteresować się którąś z tych aukcji?

http://allegro.pl/tuleje-tuleja-wahacza-bmw-e36-e46-lemforder-10szt-i5473490796.html

http://allegro.pl/bmw-e36-e46-wahacz-tuleja-tyl-10-sztuk-meyle-i5459825077.html

http://allegro.pl/tuleja-tuleje-wahacza-tyl-bmw-3-e36-e-36-kpl-i5468035186.html

http://allegro.pl/tuleje-wahacza-tyl-bmw-3-e36-e46-10-szt-ruville-i5464790633.html

Ewentualnie moglibyście któreś polecić. Chce to szybko zrobić bo ściąga w... :silenced:

Opublikowano

pierwsze to ori,

drugie to dobry zamiennik,

trzecie do sportu, nie wiem czy chcesz beton na codzień, niektórzy lubią jak boli kregosłup a auto trzeszczy :D

ostatnie też chyba w miare zamiennik chociaz nie jest słynny z produkcji czesci zawieszenia.

jakis tanszy zamiennik tez w miare to febi.

1200 powiedział ci za samą robocizne czy już z czesciami ? bo jak za samą prace to troche dużo :D

szukam
Opublikowano

W takim razie trzecie i czwarte chyba odpadają. Czyli które wybrać? Dam sobie spokój z Febi, już wole parę stówek dołożyć.

1200 za robocizne i tuleje, a w sumie do roboty to ten tył - 6sztuk, z przodu jakaś guma do wymiany, sorki za niedokładne informacje no ale tak jak wspomniałem, najpierw musiałbym tam zajrzeć z ojcem. No i zbieżność za którą sobie mechanik liczy 140zł.

Pytanie jakie on tuleje by założył, bo z jednej strony wydaje mi się że nie woła dużo, a z drugiej zastanawiam się czy by nie zaoszczędzić - ciekawi mnie ile, haha. Wiem że zaopatruje się on w intercarsie, zniżki pewnie są ale podejrzewam że kupiłby najtańsze febi, musi być przecież zysk. Z drugiej strony to mechanik z renomą, Xawery Mielcarek z Puszczykowa.

Opublikowano

kupiłby raczej najtańsze wiec zapytaj ile za samą robote, a ty sobie sam tuleje kupisz :D

mechanik kupujac czesci po rabatach i tak mówi ci cene bez rabatu :) pracowałem w hurtowni motoryzacyjnej :cool2: przychodzi taki gośc i mowi jakie chce czesci, bierze fakture na to oczywiscie z rabatem jesli taki ma, a potem chce zeby mu drukować rachunek w detalu czyli bez znizek i taki rachunek pokazuje np. tobie :) czyli zarabia i na pracy i na czesciach.

jak chcesz robić kompleksowo to dołoz jeszcze 3 tuleje które mocują dyfer :)

szukam
Opublikowano
No to już coś wiem, zapytam się ile bierze za roboczogodzinę i ile godzin by mu zajęła wymiana. Ale i tak w sumie wolałbym samemu zrobić, to się zobaczy w sumie. A co do wyboru, bardziej skłania mnie do meyle, nie dlatego że są tańsze, po prostu tak jakoś ;D
Opublikowano

Bierz Meyle HD to na prawdę bardzo dobry zamiennik, nie tak dawno sam wymieniałem cały kpl. w E36:

viewtopic.php?f=15&t=271333

Proponuję wymienić jeszcze 4 główne tuleje mocowania zawieszenia do nadwozia.

Po robocie tydzień jazdy aby wszystko się ułożyło i na geometrię.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
Pomysł bardzo fajny, pytanie jak się za to samemu zabrać czy też może oddać do kogoś kto to ogarnie, ale nie wiem jak to z sianem wyjdzie. Ogólnie to liczyłem sobie żeby jakieś 1200-1500 wydać w ten dwu tygodniowy urlop. W sensie gdzieś mam wakacje, robię bete ;D
Opublikowano
Dobra, mam kompresor, pistolet do piaskowania i drugi do malowania no i piasek, sprawdzę jak mi to pójdzie na jakimś złomie, jak bedzie git to sie biorę sam ;-)