Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas ruszania po zmianie biegu (automat) skrzypią mi hamulce, gdy puszczam pedał hamulca. Podczas jazdy przy hamowaniu i po dłuższej jeździe już nie.

Najczęściej skrzypienie występuję, gdy zaczynam jeździć na zimnym. Wrzucam np. D i gdy puszczam hamulec skrzypią do momentu całkowitego puszczenia pedału.

Hamulce wydają się w porządku (ręczny tylko muszę podciągnąć, bo wgl. nie łapie), samochód hamuje pewnie i nie zmienia kierunku jazdy, kierownica nie drży.

Dodatkowo jeszcze po ruszeniu (również najczęściej na zimnym) i przejechaniu kilku metrów słyszę taki krótki, trudny do opisania dźwięk. Brzmi jak odbicie sprężyny, takie "ding" i wydaje mi się, że ten dźwięk wydobywa się z okolicy przedniego prawego nadkola. Podczas jazdy po dołach i wgl. nie słyszę tego, tylko po ruszeniu po postoju.

Ostatnio diagnosta po sprawdzeniu zawieszenia powiedział, że tuleje pływające górnych wahaczy i łącznik stabilizatora do wymiany.

Wie ktoś o co może się rozchodzić z tymi hamulcami i tą "sprężynką"?

Opublikowano

Jaki mniej więcej może być koszt takiej regeneracji? Pewnie trzeba będzie wymienić tłoczki i uszczelnić, no i przy okazji malowanie by się przydało.

Z tą sprężyną to ciężko będzie, bo w sumie nie ma reguły kiedy da o sobie znać. A te elementy zawieszenia, które są do wymiany mogą mieć coś z tym wspólnego? Bo podczas jazdy jest ok, tylko diagnosta mówił, że trochę hałasują.

Opublikowano
Jeździ się dobrze, pewnie, komfortowo, ale na nierównościach podczas wolnej jazdy (toczenie się z prędkością ok. 20km/h) mocne drgania są przenoszone na kierownicę.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mi kiedyś po nacisnieciu hamulca trzeszczał pedał.Nasmarowałem i było ok.Podobnie było z pedałem sprzęgła.
Opublikowano
jak wyzej, tez mi skrzypial przy hamowaniu, jak zmienialem tarcze i klocki ostatni to zaciski, nasmarowalem te 2 prowadnice i cisza jak po kłótni z żoną.
-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

To na pewno nie pedały skrzypią. Zamówiłem dwa łączniki i komplet tulei górnych wahaczy (mechanik mówił, że są dobre, ale wymienię na wszelki wielki, żeby żywotność wahacza przedłużyć). Wszstko Meyle HD z czescidobmw.pl.

Czy po wymianie tych elementów trzeba ustawiać zbieżność? Spotkałem się z różnymi opiniami, ale wydaje mi się, że tylko po wymianie drążków trzeba coś ustawiać.