Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moi drodzy,

Moja E90 M47 ma obecnie przelatane 254 tyś. Wszystko zawsze wymieniane na czas itd. Ostatnio Bunia miała dość duży serwis, na którym zostało wymienione m.in dla istoty sprawy:

- Odma Vaico (20-0956)

- Uszczelka pokrywy zaworów Victor Reinz 11 12 7 794 495

- 3 wtryski,

- olej zmieniony z Castrola na Motul (8100 X-clean+ 5W-30) po użyciu płukanki Liqui Moly (Engine Flush 2640)

Auto odebrałem od mechanika, który jest naprawdę rzetelny i zna się na swojej robocie. Ruszyłem w trasę...

150 km trasy krajowej (max 140 km), potem 400 km autostrady (średnio 160 km) i włączyła się kontrolka, że olej minimum, potem, że poniżej minimum...

Suma sumarum auto zżarło 1l. W drodze powrotnej po 250 km autostrady (średnio 150 km) pożarło kolejny litr!!! Obecnie średnia wychodzi 1l/ 250 km. Dodam, że do Motula dolałem Castrola 5w30. Od czasu serwisu przejechałem jedną dużą trasę ok, 1200 km. Obecnie auto wróciło do mojego mechanika i jest w trakcie ponownego serwisu.

Wykluczyliśmy wycieki, wszędzie jest sucho. Podejrzana jest odma, którą wymienialiśmy...

Dodatkowo: Pierwszy raz zalałem Motula. Nie męczyłem auta na trasie. Mam DPF i wewnątrz wydechu jest lekka sadza.

Bunia nigdy nie brała oleju. W moim odczuciu było dobrze, po serwisie się zepsuło...

Poprosiłbym Was o rady/ pomoc w diagnozie problemu... Faktycznie odma...?

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Jeśli turbo nie puszcza, ani odma do powietrza, to zostają gumki zaworowe.

Jak wiadomo gumki twardnieją i bywa że pękają już przy 150tkm, a co dopiero się dzieje w aucie które ma 10 lat.

Wątpię aby pierścienie się zużyły przy tak niskim przebiegu.

Opublikowano
Ale czy "padnięte" uszczelniacze trzonków zaworów puściłyby 1l na 500km? Wątpię.

http://emoty.blox.pl/resource/4_1_107v.gif

" Producenci dopuszczają zużycie 1 litra oleju na 1000 km. To tak, jakby uznać, że człowiek mający 38,5 st C jest zdrowy."