Skocz do zawartości

E39 - wahacz dolny przód

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Robiłem wymianę wahacza dolnego przedniego z prawej strony, teoretycznie w tym temacie jest dużo informacji w internecie, jednak mam pewną wątpliwość. Mianowicie gdy wyciągałem stary wahacz to wyszedł z zwrotnicy z metalową tuleją, umieściłem tuleje z powrotem w zwrotnicy, założyłem nowy wahacz, skręciłem jak należy i tu pojawia się moja wątpliwość, czy pod nakrętką którą dokręcam wahacz (chodzi mi o miejsce dokręcenia sworznia) nie powinno być jakiejś podkładki? Zastanawiam się jak ta tuleja ma się trzymać skoro od góry jej średnica jest mniejsza w sensie czy nie wypadnie wszystko do dołu, w starym montażu nie było żadnych podkładek itp ale wolę zapytać. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

Edytowane przez chemik86

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wprawdzie masz źle zatytułowany temat ale dla twojego bezpieczeństwa < i innych na drodze> odpisze ci , że powinna być gruba podkładka pod nakrętkę.

Dodam też , że wybijanie tej tulejki jest błędem i powinno się stosować odpowiedni ściągacz który pozwala wyjąć sworzeń bez wyjmowania tulejki.

Niszczysz zwrotnicę wyciągając tulejkę .

A bez tej podkładki nie jeździj tym autem.

Na pozostałych sworzniach też są podkładki < posprawdzaj to bo chyba jakiś paprak to składał>

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor
Dziękuje za odpowiedz, no tak mi nie pasowało właśnie ze to jest tak jakby luźno wciśnięte, czyli powinna być podkładka która ma średnicę większą aniżeli ta tulejka?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Popraw te Twoje wachacze na wahacze, bo aż oczy bolą jak się to czyta :duh:
Opublikowano
  • Autor

Poprawiłem i tytuł i pisownie, dziękuje za zwrócenie uwagi :).

Faktycznie jakiś magik składał te zawieszenie bo podkładek nie ma nigdzie :duh:

Znalazłem na RealOem rysunek poglądowy, oczywiście tak jak mówiłeś występuje tam podkładka opisana jako ZNS3 31121092099, jednak nie ma podanych wymiarów.

Może ktoś wie jaki to ma być wymiar?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kup oryginalne podkładki bo nie będa drogie.

Nie musza być nowe więc poszukaj kogos kto handluje gratami do e39 i ci je sprzeda.

Są grube na jakies 5 lub 6mm. średnic nie podam z głowy.

Opublikowano
  • Autor

Zobaczę ile w aso za to krzykną. Dzięki za pomoc.

Tylko zastanawiam się jakim cudem nic się nie stało, 7 miesięcy czyli od kiedy mam to auto tak jeździłem i jeszcze się cieszyłem, że mam w miarę nowe zawieszenie :duh:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Weź poprzednika znajdź i mu wyremontuj uzębienie.