Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebuje pomocy mianowicie nie wiem gdzie znajduje się w mojej bmce czujnik temperatury wody proszę o pomoc.

Auto : compact 1.6 e36 102KM

Opublikowano
Okej super lokalizacja można powiedzieć ustalona teraz rodzi się kolejny problem, potrzebuje wymienić jeden z czujników ponieważ nie pokazuje mi na zegarach temperatury silnika :( zegary działają poprawnie bo przeprowadzałem test . Powiedzcie mi jak najlapiej bedzie się dostać do tego czujnika? Kanał czy może z pod maski ?
Opublikowano
Właśnie chyba bede musiał zdjąc góre kolektora bo rozmawiałem z jednym "flachowcem" który podpowiadał mi że tek własnie będzie trzeba zrobić , nie dopuściłem go do mojej bawarki bo był już niezle wstawiony :)
Opublikowano

kolego jak masz ten sam silnik co ja 1.6 102KM M43 to obydwa czujniki temperatury masz w bloku silnika i bez zdjęcia kolektora to nie masz szans się do nich dostać.

A tak z dobrego serca jak już zdejmiesz kolektor dolotowy to doradzam wymianę tego króćca przyłączeniowego co jest z tyłu silnika koszt niewielki bo jakieś 30 zł za febi. Mi to gówno pękło w drodze i w tedy się martw co z tym zrobić. Dla mnie jedyną radą było rozbebeszyć całe podszybie przy silniku tam gdzie jest kratka zasysu powietrza do nawiewu. A rok wcześniej pękł ten z przodu silnika, Także profilaktyczna wymiana i spokój. A co do czujnika tem. jak nie zwiększył spalania tylko nie pokazuje na desce to to ja mam tak samo i nie wymieniam bo jeden czujnik podaje do ECU a drugi na desce. Mi padł ten drugi.