Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam taki problem, moja bmka 320d m47 nie jedzie tak jak powinna. Jest takie wrażenie jakby turbo nie działało jak trzeba lecz na postoju dziala jak należy a podczas jazdy jakby się nie załączała. Mechanik walczy już z nią 2 tyg. Turbo jest nowe ma ok 8 miesięcy, wtryski sprawdzone i sprawne, nowa przepływka kupiona 3 tyg temu firmy BOSH, komputer nie pokazuje żadnych blędów, pompa 1,5 roku temu wymieniona na nową (nie regenorowana ), gruszka turbiny sprawna zaworki sterujące turbina też,wężyki wymienione 3 dni temu, filtr paliwa też i dalej auto nie jedzie tak jak powinno. Proszę o pomoc, może ktoś wie co jej dolega..

Opublikowano

Dodam ze disem można sprawdzić na 100% kąt wtrysku inpa nie jestem pewny.

Sprawdził bym jeszcze ile wynosi dawka paliwa przy max obciążeniu.

Opublikowano

Ja to bym zaczal od oprogramowania dde. Bo co z tego ze mechanik wymienil przeplywomierz, skoro nowsze typy przeplywek obecnie dostepne nie sa kompatybilne ze starym softem dde?

Poczytaj o tym i sprawdz so ie nawet Inpa jaki masz soft.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano

Jakim programem to wszystko było sprawdzane ?

Ps.

Mam nadzieję że wydech masz drożny.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Kont wtryskòw jest prawie idealny.. dodam ze jak ostatnio nim jechalem to nie chcial wejsc wyzej jak 1800 obr/min po zgaszeniu przez chwile szedl jako tako a potem znowu max 1800/min. A co moze byc z tym wydechem?
Opublikowano

Czy Ci się wydech nie zatkał, ale w twoim przypadku to chyba co innego jest.

Sprawdź co Ci Carl0s podpowiada . A tak wo-gule to by było dobrze podłączyć i do kompa i sprawdzić dane z pracy silnika pod obciążeniem.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Rozmawialem przed chwilą z mechanikiem i tak.. Program jaki używa to CDiF, wydech drożny, mowil ze na kompie podlaczonym jezdzil przez 30 min i wszystkie pokazyje tak jak sie należy.

Co dziwne przy zamknietym warsztacie chodzil do odciecia przez chwile i powinien zadymić cale pomieszczenie a tu nic. :? :? :? :?

Opublikowano

Cdifa możecie sobie odpuścić, nic to nie da.

Wersja oprogramowania prawdę Ci powie, tylko i wyłącznie.

Opublikowano
Jaka wersia oprogramowania? Tego softu dde? A jezeli po wymianie przeplywki juz nie pokazuje bledu to itak trzeba zmieniac dde?
Opublikowano

O to to, właśnie dokładnie o to chodzi, co Gibek pokazał, mi się na telefonie nie chciało szukać.

Błędami się nie sugeruj, no Cdif to uniwersalny skaner, podobnie jak kts i inne diaguny jest totalnie nieprzydatny do szczegółowej diagnostyki problemu.

Znajdź kogoś kto dysponuje INPA / DIS i tym diagnozuj. Z tym, że jak dla mnie nie ma co diagnozować, najpierw oprogramowanie DDE.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Dawno mnie nie bylo, bylem u mechanika ktory wgral mi nowy soft do przeplywki. Jest juz lepiej ale mechanior powiedzial ze nie idzie tak jak powinien. Twierdzi ze jest za mala dawka paliwa i trzeba przestawic ja ( zdjac kolektor, glowiczke na pompie i tam jest sterownik ktory trzeba odkrecic i przestrawic) wiec zadzwonilem do pompiarza i powiedzial mi ze to ten sterownik sam reguluje dawke i nie da rady manualnie samodzielnie jej przestawic i malo tego ze on musi byc zepsuty i nowy kosztuje od 1300-3000 zl, zalamalem sie.. kto mowi prawde?