Skocz do zawartości

[M52] Ostateczne rozwiązanie kwestii cykania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przepraszam za dubel tematu z e46 ale im więcej ludzi to przeczyta tym lepiej bo problem dotyczy wszystkich aut z m52, i ciężko gdziekolwiek znaleźć na to odpowiedź.

Witam!

Na wszelakich forach jest setki tematów o cykaniu silnika, które zaczyna być słyszalne jak wskaźnik temperatury wyjdzie z niebieskiego pola, najbardziej jest słyszalne w okolicach kolektora wydechowego, miski olejowej i przy prawym kole, i NIGDZIE nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, skąd się to bierze :D Auto zaczęło mi cykać po pierwszej wymianie oleju po kupnie i wymianie uszczelniaczy zaworowych, więc cholera wie czy był zalany jakimś wyciszaczem czy mechanik coś sknocił... Moje auto, to 728i E38, 1995r. Może rozwiążemy tą kwestię raz a dobrze i postawimy jednoznaczną diagnozę?

Mówię co zrobiłem u siebie i NIE pomogło:

- 2x wymiana szklanek, za drugim razem wraz z gniazdami i wałkami rozrządu

- Ciśnienie oleju sprawdzone - jest ok

- Świece wymieniane

- Przeróżne kombinacje z olejami i płukankami

- Wtryski wykluczam bo na LPG jest to samo

- Osprzęt silnika sprawdzony od A do Z - nic z tych rzeczy.

- Zawór EVAP wypinany, wyjmowany - bez zmian.

Wszystko na nic, kasa w błoto (aż wstyd się przyznać ile... w każdym razie bym miał auto na tip top gdyby w co innego to poszło...), cyka jak cykał... Moc w porządku, spalanie ok, silnik pracuje równo, tylko cyka i cyka :)

Tak to brzmi (u mnie jak i u wielu innych...)

http://pl.tinypic.com/player.php?v=bkj8z&s=8#.VYVhQUYhHgN

Edytowane przez HugoEmPe

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano
no ale śmigasz i nic złego się nie dzieje prawda? wole wiedzieć dla pewności bo tez wałkuje ten temat może akurat na coś wpadnę:D
Opublikowano
no ale śmigasz i nic złego się nie dzieje prawda? wole wiedzieć dla pewności bo tez wałkuje ten temat może akurat na coś wpadnę:D

Tak, zrobiłem z tym cykaniem chyba już z 35.000 km.... Ale wkurza mnie to niemiłosiernie, i jest niewątpliwie oznaką że coś jest nie tak, bo cyka a nie powinien cykać :)

Sprawdziłem jeszcze zaworek EVAP, który sprawiał komuś podobne problemy, ale to nie to. Odpinałem od silnika tak żeby niczego nie dotykał, wypinałem wtyczkę, bez zmian :)

Zrobiłem sobie domowej roboty stetoskop. I dźwięk moim zdaniem ewidentnie wydobywa się z głowicy. W okolicach vanosa, wtrysków i osprzętu cisza...

Najbardziej cykające miejsce to 6 cylinder - przy kolektorze wydechowym.

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano
ja znowu pościągałem plastiki przyłożyłem sprzęt do pokrywy zaworów i normalny szum ze coś pracuje żadnego cykania dopiero gdzieś tam pod kolektorem dolotowym cyka mam nawet takie wrażenie ze to nie z bloku tzn od misy w gore jak będę miał czas to ściągnę kolektor bo muszę uszczelkę wymienić i porozglądam się bo trapi mnie to niemiłosiernie:D