Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dodam jeszcze, ze auto jest zgazowane i na gazie pracuje o niebo lepiej ale tez delikatnie szarpie podczas przyspieszania, na benzynie nie gorzej, na ostoju zachowuje sie jakby tracil zaplon :cry:
Opublikowano
Dodam jeszcze, ze auto jest zgazowane i na gazie pracuje o niebo lepiej ale tez delikatnie szarpie podczas przyspieszania, na benzynie nie gorzej, na ostoju zachowuje sie jakby tracil zaplon :cry:
Opublikowano

Właśnie przerabiam ten temat w swoim N53.

Możliwe przyczyny:

1. uszkodzony solenoid

2. uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu

3. rozciągnięty łańcuch rozrządu

4. w obudowie wałka rozrządu (ułożyskowaniu) na skutek zużycia materiałowego powstają bruzdy, przez które ucieka ciśnienie oleju i solenoidy nie mogą odpowiednio wysterować fazy rozrządu. (Wpisz w google: "N52 bearing camshaft ledges")

Ad. 1 + 2

Zamień kolejno solenoidy miejscami i zobacz przy błąd przejdzie np. ze strony wydechowej do ssącej. Jeżeli tak, to masz winowajcę --> Wymiana

Jak nie, to zrób to samo czujnikami hallotronowymi położenia wałka rozrządu. Jak nie pomoże, trzeba kopać głębiej :(

Tu masz foty lokalizacji:

http://www.e90post.com/forums/attachment.php?attachmentid=633444&stc=1&d=1327030709

Ad. 4

Chodzi o części nr 5 oraz 6 z poniższego schematu:

S6HQY9IaDeBKxGKNr2yW7eCJZyKcm49wFIOKbVXSPSk?size=1024x768&size_mode=2

http://czesci.bmwsklep.pl/diagram.php?btnr=11_3966&mospid=50496&fg=15&hg=11

To tyle :) Good luck!

Ps. Jaki masz motor? N52 czy N53?

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Hej i jak udało ci się rozwiązać problem bo mi też wywala cały czas ten błąd wogole mocy nie ma pod górkę ledwo pojedzie a przy 218 km powinno dać radę
  • 3 tygodnie później...
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, przepraszam, że odświeże temat.

Czy autor tematu, albo ktoś wie co było skutkiem nie równych obrotów na jałowym na benzynie, bo na gazie rl równo chodzi.

Mam ten sam błąd: p0012

Ktoś coś?

Pozdrawiam

• 7 miesięcy temu...
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Sorry panowie ale dawno tu nie wchodziłem...

problem rozwiązałem przez wymiane elektrozaworów vanosa, jezdził przez jakiś czas aż wytarł się wałek rozrządu i wymieniłem silnik :mad2: