Skocz do zawartości

Iskry na kole pasowym po jego wymianie! e39 520d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Pomóżcie, dziś wymieniłem koło pasowe bo poprzednie przy odpalaniu się rozleciało. Po wymianie wszystko grało ale gdy złożyłem wiatrak plastiki itd zaczęły się pojawiać iskry na kole pasowym, dokładnie na jego zębach. Iskry po chwili na odpalonym silniku przestały pojawiać się na zębach ale nadal się pojawiały między kołem a napinaczem mniejszego paska. Iskra pojawia się w równym rytmie i przy wzroście obrotów również przyspiesza. Auto też chodzi głośniej jakby 10 razy mocniej ciągnęło powietrze. Proszę bardzo Was o pomoc, auto jest mi bardzo potrzebne a nawet nie wiem czy mogę nim jeździć. Czego to objawy? Czy przez to mogło pójść poprzednie koło? jak temu zaradzić? wszystko o czym wiecie lub jesteście w stanie poradzić mi. Edytowane przez weely
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wygląda to tak jakbyś przy odkręcaniu koła pasowego urwał poduszki skrzyni/silnika stąd masz przekoszony napęd.

A iskry?

Może brak masy pomiędzy silnikiem a budą?

Jak masz dźwięk zasysania powietrza mocniejszy niż zazwyczaj, to sprawdź czy podczas odkręcania nie uszkodziłeś gdzieś dolotu (wężę, IC, kolektor).

Opublikowano

Głośny jest bo poluzowałem dolot do turbiny, przestanie padać i zrobię bo nawet już wiem gdzie ; )

Skrzynia zrobiona, okazało się że mały plastik się przesunął i już zrobione.

Zostały tylko iskry dokładnie między napinaczem małego paska wielorowkowego a kołem pasowym zaraz za paskiem. Masa w porządku, pojechałem do serwisu bmw i najprawdopodobniej źle wyregulowałem napinacz. Z tym już jadę do warsztatu w razie czego żeby już nic źle nie zrobić ; P

Dzięki wielkie, napiszę później jak poszło ; )