Skocz do zawartości

523iA - problem ze światłem mijania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś w czasie dnia po kilku krótkich przejażdżkach wyskoczył mi komunikat "Abblendlicht prufen" (sprawdź światła mijania).

Faktycznie - z lewej strony nie świeciło światło mijania (zewnętrzne w kloszu - te bliżej kierunkowskazu), a reszta świateł świeciła normalnie.

Żarówka nie wygląda na przepaloną, gdy zamieniłem żarówki to nie świeciło światło prawe (czyli można powiedzieć, że wina żarówki).

Działająca żarówka ma 65W, a wadliwa 55W (dane te podane są na takim "adapterze żarówki") - czy to może być problemem? Dodam jeszcze, że samochód kupiłem jakiś tydzień temu i wszystko działało idealnie.

Żarówki są koloru niebieskiego, lampy są oryginalne, a klosze białe Depo.

Edytowane przez Carlos_811

Opublikowano

65W jest zdaje się zabronione, a poza tym wydziela więcej ciepła i może uszkodzić reflektor.

Jak nie świeci i przekładka nie działa, to może być w skrajnym przypadku walnięty LCM (dużo o tym na forum).

Opublikowano
  • Autor

Przekładka działa, tzn. po zamianie żarówek dalej nie świeci ta, która nie świeciła.

Czyli na 99% żarówka?

Opublikowano
  • Autor

W sumie to już nie wiem, czy ta wadliwa, czy ta sprawna ma 65W - jutro sprawdzę.

Kupić byle jakie żarówki i po prostu sprawdzić, czy będą świeci obydwie? (i tak niedługo planuję zakup jakichś Philipsów, czy Osram)

Tylko teraz nie wiem, jakie żarówki kupować, bo nie każde tam pasują w ten adapter...

Opublikowano
Mało się wypowiadam ale bardzo dużo zrobiłem w aucie dzięki temu forum, wystarczy poszukać, ale zakładać temat typu Czemu nie świeci spalona żarówka? :mad2: ręce opadają
Opublikowano
  • Autor

Problem w tym, że w E39 często padają te moduły LCM (naczytałem się) i nie wiedziałem co to może być z tą żarówką, tym bardziej, że nie wygląda na przepaloną.

Druga sprawa jest taka, że kompletnie nie wiem jaką żarówkę tam wsadzić.

Opublikowano

Widzisz wzrokowo, że żarówka jest przepalona, zamieniasz dobrą żarówkę i działa więc po co ten temat? Do głupiej żarówki? :duh:

Do świateł długich kupujesz żarówkę razem z oprawką.

Jak już widzisz że jest przepalona to cudów nie ma. Nie będzie świecić.

Opublikowano
  • Autor

Własnie chodzi o to, że za cholerę nie widać po niej żeby była przepalona...

A chciałem się upewnić bo na mojej wiosce na stacji nawet takich żarówek nie mają.

Cóż, kupię w poniedziałek, wymienię i sprawdzę czy to jednak żarówka ;)

Opublikowano
Dziś w czasie dnia po kilku krótkich przejażdżkach wyskoczył mi komunikat "Abblendlicht prufen" (sprawdź światła mijania).

Faktycznie - z lewej strony nie świeciło światło mijania (zewnętrzne w kloszu - te bliżej kierunkowskazu), a reszta świateł świeciła normalnie.

Żarówka nie wygląda na przepaloną, gdy zamieniłem żarówki to nie świeciło światło prawe (czyli można powiedzieć, że wina żarówki).

Działająca żarówka ma 65W, a wadliwa 55W (dane te podane są na takim "adapterze żarówki") - czy to może być problemem? Dodam jeszcze, że samochód kupiłem jakiś tydzień temu i wszystko działało idealnie.

Żarówki są koloru niebieskiego, lampy są oryginalne, a klosze białe Depo.

WTF?

Opublikowano
  • Autor
Typ na stacji powiedział mi, że trzeba żarówkę z całą tą oprawką wymienić (tym plastikiem z wtyczką), a on tego nie ma - zaniosłem i pokazałem mu ;)
Opublikowano
  • Autor

To jest niedziałająca żarówka (na adapterze 65W):

http://zapodaj.net/7ec477b132ec7.png.html

Ta jest działająca (55W):

http://zapodaj.net/e38966faa5733.png.html

Ta działająca wydaje się taka bardziej skomplikowana w środku - różnią się nieco, ale wydawało mi się, że świecą tak samo ;)

Tych żarówek nie da się wyjąć z tego plastiku (są tak jak by na stałe).

W kloszach mam soczewki ;)

Opublikowano
  • Autor

Jednak była to żarówka - zmieniłem na razie na Kraft HB3 60W za 15zł za sztukę, a w przyszłości jakieś Osramy lub Philipsy wlecą.

Sorry za tak błachy temat, ale jestem przewrażliwiony (od niedawna posiadam Becie) i myślałem, że coś się stało poważniejszego, bo żarówka wyglądała na nieprzepaloną.

Jak typ ze stacji powiedział mi, że takich żarówek nie mają, i że trochę zabulę, bo takie z oprawkami to drogie są to już wgl. byłem zdeozorientowany.

Cóż, jaka stacja (Petrochemia), taka obsługa ;)

Chciałbym się jeszcze dowiedzieć jakie żarówki mogę wsadzić do mojej E39 z taką oprawką? Tylko HB3, czy jakies inne też?

Opublikowano

Dziwne. Nie wiem czy tak było w oryginale czy nie. Ja mam taką żarówkę na światła drogowe a na mijania mam h7

Który masz rok auta? Albo masz rzeźbę albo tak wychodziły te lampy. Niech ktoś się wypowie.

Opublikowano
  • Autor

Rok 98, kabelki idące do świateł mam poowijane izolacją więc całkiem możliwe, że ktoś coś rzeźbił.

Jutro porobię zdjęcia i wrzucę jak to wszystko wygląda.

Wiem tylko, że poprzedni właściciel w Holandii wstawił sobie lampy z polifta, a jak przyjechała do Polski to zostały wymienione na oryginalne + klosze Depo.

Opublikowano

Jak miałeś polift to były inne wtyczki od postojówek.

Masz soczewkę? Bo może w soczewkowej lampie jest inaczej. Albo rzeźba jednak.

Opublikowano
  • Autor

Mam soczewkę ;)

Ale wydaje mi się, że jak były wkładane polifty to musiało chyba być coś rzeźbione :idea: